Amira Medunjanin pjevat će na pozornici solinske Gradine u subotu, 24. srpnja, nakon što je održala koncerte u Zagrebu, Varaždinu i Opatiji. Budući da joj je epidemija poremetila raspored u kojem je godinama više bila na putovanjima nego kod kuće, u proteklom razdoblju prisilnog mirovanja posvetila se dovršavanju svoga novog albuma pod nazivom “For Him and Her”, a sada se vraća svojoj mnogobrojnoj publici, koje se, kaže, jako zaželjela.

– To je predivno. Napokon sloboda. Poželjela sam se živih nastupa jer praktički to radim sve vrijeme. Sve je mnogo bolje kad možete izići pred ljude i kad osjetite njihove emocije. Onda se može reći da je srce na mjestu. A i ja sam iskreno željna svega. Kada je počela pandemija, napisala sam nekoliko bilješki što uraditi kada “lockdown” završi. I moram reći da sam mnoge stvari već riješila s tog popisa. Jedna od tih želja je bila da odem na koncert i budem u prvom redu.

E sad, nevažno je tko nastupa, ali jednostavno sam željela ponovno osjetiti kako je biti među ljudima i osjetiti energiju umjetnika i nas u publici. I zaista, “male stvari u životu nas mogu učiniti sretnima”, ja bih rekla najsretnijima.

Što možemo očekivati u Solinu? Hoćete li pjevati pjesme s novog albuma ili ćete kombinirati i sevdalinke i obrade drugih pjesama?

– Ovo mi je prvi nastup u Solinu. Budući da je prvi susret, odlučila sam predstaviti se publici kako treba. U ovih 18 godina, koliko sam u glazbi, snimila sam nekoliko nosača zvuka i mislim da ćemo program prirediti shodno tome. Ovo je i prilika za mene da ponovno dođem u Solin. Nekada davno živjela sam u Splitu i Kaštel Štafiliću i bila sam u Solinu nekoliko puta, što poslom, što privatno, ali zaista je puno prošlo vremena.

Radujem se što ćemo nastupati u prekrasnom prostoru i vjerujem da ćemo se moći družiti do kasno u noć.

SVI ZNAJU TOMIN I SILVANIN OPUS

Vaš novi album nagrađen je Porinom, a na međunarodnoj sceni je izbio u vrh World Music Charts Europe. Koliko vam to znači s obzirom da njime odajete priznanje dvama velikim imenima narodne glazbe, Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić?

– Da, u pravu ste. To jest važno, imajući na umu koji su fantastičan glazbeni opus ostavili iza sebe. Mi smo obradili samo nekoliko pjesama i pokušali smo dati svoje viđenje njihove glazbe. Željela sam se barem malo odužiti za sve lijepe trenutke koje smo proveli slušajući njihovu glazbu, ali najvažnije od svega je da barem malo zaintrigiramo nove generacije da poslušaju sve te pjesme u originalnom obliku.

Mislite li da ćete albumom napraviti “most” prema novoj generaciji slušatelja koja o njima ne zna?

– Iskreno se nadam da će mnogi poslušati sve njihove pjesme. Jer sve su izvanvremenske. A ja ne znam nikoga iz svoje generacije, bez obzira na omiljeni glazbeni žanr, da ne zna stihove barem dviju pjesama iz njihova glazbenog opusa. Vremena se mijenjaju i glazba se mijenja, i naravno dolaze neki novi klinci, ali ima pjesama koje se prenose s generacije na generaciju. Od srca do srca. I iskreno vjerujem da će tako biti i s Tominim i Silvaninim pjesmama. Šteta bi bilo da te prekrasne pjesme padnu u zaborav.

Što vas veže uz njihovu glazbu, koje uspomene imate u vezi s njom?

– Svaka od tih pjesama veže me za određene situacije u životu. Upoznala sam se s njihovom glazbom još kao dijete. Pokušavala sam pjevati te pjesme iako ništa nisam shvaćala, niti imala pojma o čemu ti stihovi govore, ali ta me je glazba fascinirala. Silvana je interpretirala neke od najljepših sevdalinki i koliko je bila inspirativna u toj domeni, zaista je fenomen. A kada je snimila pjesme koje je Toma napisao, njezina popularnost je otišla u nevjerojatne visine.

A ja nisam željela puno mijenjati u odnosu na izvorne snimke. Jedine intervencije su na prvoj i posljednjoj skladbi. Cijeli album koncipiran je kao podsjetnik na lijepe trenutke koje su nam te pjesme pružile i pomogle u nekim teškim situacijama.

NIJE ZA MENE ONLINE NASTUP

U kakvim je epidemijskim uvjetima album nastao?

– Svi znamo kako je bilo i kakva je situacija još uvijek, ali nisam puno razmišljala o svemu tome što se događa. U toj bujici informacija i dezinformacija vrlo se teško snaći. Ono što je najvažnije svima nama jest zdravlje. Većinom sam bila u kontaktu s obitelji i prijateljima, praktički svakodnevno. Mislim da je neki normalan razgovor puno pomogao svima u vrijeme kada je cijeli svijet stao.

A ja sam počela sa snimanjem novog albuma u prosincu 2019. i iskoristila sam razdoblje “lockdowna” za postprodukciju. Trebalo je malo vremena za naviknuti se na online rad, ali moglo je funkcionirati dok imate motivaciju. U lipnju prošle godine album je izišao, iako sam planirala da to bude krajem godine. Osjećala sam da je potrebno izdati ga što prije i sve se nekako posložilo. Jedino što nismo mogli učiniti jest koncertna promocija, ali evo ove godine je prava prilika.

Jeste li nastupali preko streaminga, online?

– Prije “lockdowna” u Europi, došla sam s turneje po Australiji i bilo je teško. U kuferima sam posljednjih nekoliko godina i onda je sve stalo. Moram reći da mi je bilo totalno drukčije. Prvih mjesec dana mogla sam se malo odmoriti od putovanja, a poslije sam imala puno posla s novim albumom, tako da mi je vrijeme brzo proteklo. Nakon izdavanja albuma, polako sam počela pripremati projekte za koje nisam do sada imala vremena. Nažalost, i to je sve bilo odgođeno za ovu godinu. Ali, bit će, ako ne sada, onda sigurno u skorijoj budućnosti.

Imala sam nekoliko online koncerata, ali taj format nastupa bez publike za mene je jednostavno demotivirajući. No, pamtim koncert iz Zagreba koji je bio krajem ljeta prošle godine na Prisavlju. Doista poseban koncert. Uz Simfonijski orkestar HRT-a večer je bila predivna i nekako nam je to ublažilo cijeli ovaj “lockdown”.

Gdje vas se sve može čuti ovog ljeta?

– Već smo krenuli krajem svibnja zahvaljujući inicijativi “Jer svirati se mora” Ministarstva za kulturu i medije RH. Poslije Solina, u organizaciji Grada Umaga, planiran je koncert 30. srpnja i nakon toga bismo trebali imati koncert na Krku 14. kolovoza, u sklopu festivala Medane Summer Events. A gostujemo u Vrsaru u rujnu. Dosta je planova na čekanju. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Nadam se da će biti prilike da nastupam i u drugim mjestima, jer jedva smo dočekali normaliziranje koncertnih aktivnosti. Sigurna sam da je većina ljudi poželjela otići na koncert, predstavu ili festival. Previše smo bili zatvoreni i ovo je za mene kao novi početak.

Noć je pred nama, nikamo se ne žurimo

Tko vas prati na koncertu u Solinu?

– Ovaj put nastupit ćemo kao trio. Tu su Zoran Majstorović na gitari, iz Kastva, i Antonio Vrbički na harmonici, iz Zagreba. I mislim da će biti zanimljivo za one koji dođu na koncert jer, kao što sam rekla, pripremamo program koji će obuhvatiti razdoblje od nekoliko godina. Osim toga, imam nekih ideja za moguće intervencije, ali vidjet ćemo kakvo će raspoloženje biti. U svakom slučaju, noć je pred nama. Nikamo se ne žurimo.

PIŠE JASENKA LESKUR/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!