Veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov je u izjavi Srni kategorički odbacio “pogrešno tumačenje politike” njegove zemlje u BiH, ističući da ne prihvaća činjenicu da upravo Washington zadržava “ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao glavnu prijetnju miru”.

Reagirajući na današnju izjavu veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphyja da će tijekom svog boravka u BiH raditi na protumjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH, Kalabuhov je istaknuo da ne misli da je ovaj američki diplomata njegov profesor kojem mora polagati ispit i koji određuje neke “crvene linije” za veleposlanika Rusije.

“Ali u stvari, čini se da Murphy smatra sebe Zaratustrom, i svaki put kada američki veleposlanik otvori usta, biseri mudrosti padaju na nas. Ako su moje izjave veleposlaniku Murphyju “duboko problematične”, onda on mora tražiti izvore takve zabrinutosti u samom sebi. A ako moje izjave smatra “glupima”, onda možda nema dovoljno mentalnih sposobnosti da ih procijeni”, rekao je ruski veleposlanik.

Prema njegovim riječima, SAD imaju svoje interese u BiH, ali Rusija, također, ima interese u BiH, koju smatra povijesno bliskom zemljom.

“I ne namjeravamo se osvrtati na mišljenje veleposlanika SAD u realizaciji naših interesa, prvenstveno usmjerenih na razvoj i produbljivanje obostrano korisnih i prijateljskih odnosa s BiH”, dodao je Kalabuhov.

Velepčoslanik SAD u BiH Murphy rekao je danas da će tijekom svog boravka u BiH raditi na protumjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH. Murphy smatra da su izjave ruskog veleposlanika u BiH “duboko problematične”.

/HMS/

error: Content is protected !!