Filip Korać, šef Zemunskog klana, najveće kriminalne organizacije u Srbiji, predao se hrvatskoj policiji. U Remetinec je došao u pratnji odvjetnika. Protiv njega se u tajnosti vodio kazneni postupak protiv krivotvorenja putovnice, prenio je Jutarnji list.

Koraća povezuju i s vrhom crnogorskog Škaljarskog klana, a za njim je Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog zbog posjedovanja krivotvorene hrvatske putovnice. Njegovo ime se povezivalo s mafijaškim ubojstvima u susjednim zemljama, navodno je bio desna ruka Luke Bojovića koji je trenutno u zatvoru u Španjolskoj.

Suparnik Velje Nevolje i Mesara
Korać je bio suparnik srpskim zloglasnim kriminalcima Velji Nevolji i Marku Miljkoviću Mesaru. U Srbiji su protiv njega pokrenuli postupka zbog poticanja na ubojstvo, ali obustavili su ga jer nije bilo dokaza.

Aleksandar Vučić prije nekoliko godina javno je rekao kako je upravo Korać organizirao dolazak hrvatskih huligana na utakmicu Partizana i Crvene zvezde u Beograd, gdje su ga trebali čuvati.

Na kraju su ih krvave i teško ozlijeđene srpski policajci izvlačili sa stadiona.

Tko je Filip Korać?
Kako izgleda Filip Korać do sada su osim njegovih najbližih znali članovi podzemlja iz cijele regije i policija. Kada su u pitanju svi ostali, Korać je svih ovih godina jako vodio brigu da ga slučajno netko ne fotografira.  

Čak je i na privatnim proslavama bilo zabranjeno da se neka kamera okrene prema njemu, a da se to ne bi dogodilo o tome posebno vode brigu dečki koji su zaduženi za njegovu sigurnost.

Prvi u njegovom osiguranju su novi ljudi, Srbi koje je iz Bosne doveo u Beograd.  Filip Korać je od 2012. godine, kada je u Valenciji uhićen Luka Bojović, praktički preuzeo vođstvo nad naslijeđenim zemunskim klanom.

“Korać je u zadnje vrijeme u Beogradu. Svakodnevno odlazi u jedan poznati sushi bar, na kavu i to je gotovo jedino njegovo pojavljivanje u javnosti. Svi ostali kontakti, sastanci, dogovori se odvijaju u strogoj tajnosti”, kaže za Blic izvor upućen u događanja u beogradskom podzemlju, u kojem Korać već četiri godine ima lidersku poziciju.

Cijelo to vrijeme, iako se njegova organizacija dovodi u vezu s najtežim krivičnim djelima, policija nije uspjela pronaći nijedan dokaz na osnovu kojeg bi Koraća stavila iza rešetaka. Njegov dosje je skoro čist, a jedino uhićenje je doživio početkom kolovoza, i to u Zvorniku, kada je zadržan zbog ispitavanja o ubojstvu Čede Đokića. Đokić je ubijen snajperskim hicem dok je pio kavu na svojoj terasi, a Korać je navodno dan kasnije pokušao ilegalno prijećie granicu sa Srbijom. U pritvoru je zadržan 48 sati, nakon čega je pušten bez ikakve krivične prijave. Nakon Bojovićevog uhićenja u Valenciji, u veljači 2012. Korać je preuzeo Beograd, Srbiju, a zatim i Crnu Goru, gdje je glavni Bojovićev suradnik bio Luka Đurović iz Bara.

Od Đurovićeve pogibije, Korać najviše povjerenja ima u škaljarski klan, čiji je vođa Kotoranin Jovica Vukotić.  Preuzimanjem liderske pozicije naslijedio je i rat koji je Luka Bojović 2009. godine započeo s crnogorskim obiteljima Radonjić i Šaranović i u kojem je na obje strane ubijeno desetak osoba. Kada su u Beogradu ubijeni Lukin brat Nikola, a zatim i bliski suradnik Rade Rakonjac, Korać je pobjegao iz Srbije jer je mislio da je on sljedeća meta. Dugo je bio u Zapadnoj Europi, gdje je viđen u društvu suradnika biznismena Ćazima Osmanija. Za srpsku policiju, najvažniji podatak bio je da je pod zaštitom čuvao Ivana Adrovca, člana bande Pink Panter, čije se ime povezuje s atentatom na Milana Beka. Adrovac je u Švicarskoj uhićen u ožujku, kada se Korać vratio u Srbiju.

Iako se Korać početkom ljeta našao na listi osoba kojima je crnogorska policija zabranila ulazak u zemlju iz sigurnosnih razloga, on je, kako saznaje Blic, ipak uspio prošlo ljeto svratiti do jadranskog primorja. “Tu se i sreo s vođom škaljarskog klana, koji je već duže vrijeme u ozbiljnom ratu sa suparničkim kavačkim klanom”, kaže izvor Blica. 

Splitski ‘grobari’ čuvali Koraća
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić javno je rekao da je Filip Korać, odbjegli srpski kriminalac, organizirao dovođenje Hrvata na Stadion Partizana. 

“Oni koji su se skinuli goli, a neki su veći ubijeni, ta banda mafijaša i narko-dilera došle je zavoditi red po nalogu Koraća, za kojeg ovi znaju da nije kriv. Zašto je dovodio te ljude? Da postavi svoju mrežu narko-dilera. Zašto bi to itko radio kad je pošten”, rekao je Vučić. Podsjetimo, srpski predsjednik govori o neredima na utakmici Partizana i Crvene zvezde gdje su sudjelovali i hrvatski huligani, posebno “dopremljeni” za tu priliku.

Stjepan Mihovilović Klis, Ante Firić i Damir Tovarović su trojica splitskih žestokih momaka, koji nemaju veze s navijanjem, ali ih u tom gradu gotovo svi znaju. Mihovilović i Firić imaju podeblji kriminalni dosje, dok je Tovarović bivši prvak u boksu i ima fakultetsku diplomu. Beogradski Blic krajem 2017. godine donio je priču da je pripadnik beogradskog podzemlja, povezan sa škaljarskim kriminalnim klanom, a koji je platio Hrvatima da započnu tučnjavu na “večitom derbiju”, bio na tribinama Partizanovog stadiona sve do trenutka kada je postalo jasno da će ekipa iz Hrvatske loše proći.

Šestorica Hrvata koji su uhićeni praktički su bili osiguranje tom pripadniku podzemlja. Neki su navijači sa južne tribine, koji su bili meta napada, za Blic ispričali kako je jedan od glavnih ljudi beogradskog podzemlja stajao u sredini okružen Hrvatima.

Ministar Nebojša Stefanović je na pitanje novinara je li riječ o Filipu Koraću, misterioznom vođi zemunskog klana, odgovorio je u prosincu 2017: “Ne bih ulazio u to je li bio organizator, postoje određene sumnje, ali čekamo analizu i imamo saznanja i o njemu”, rekao je Stefanović. Srpski predsjednik je sada, prema svemu sudeći, potvrdio upravo tu informaciju. 

Glavna lica nereda Ante Firić, nasilnik iz Splita
Ante Firić u medije je prvi put dospio nakon što je završio u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio dio grupe od koje je naručeno premlaćivanje hvarskog ugostitelja Frana Žuvele. Firić je s ekipom svoga brata uletio u kafić Marinero i Žuvelu premlatio šakama i pivskim kriglama. Žuvelu su udarali i barskom stolicom. Braća Firić bili su pritvoreni na mjesec dana.

Skoro na svakoj fotografiji s utakmice u Beogradu se vidi Firićevo krvavo lice. Firić je u sukobu najgore prošao, ali nema ubodnih rana kako se isprva mislilo. Ima nagnječenje mozga, kontuziju glave i povredu šake. U Srbiju je ušao 12. prosinca, a po svemu sudeći bio je pozvan na “akciju” u Humskoj. Do sada nema zabilježena divljanja po stadionima. Firić je prije nekoliko mjeseci poginuo u prometnoj nesreći na autocesti Zagreb-Osijek.


Prvo je divljao na benzinskoj postaji da bi otišao na samu autocestu gdje je na njega naletjelo nekoliko vozila. Umro je od siline udara. Damir Tovarović Grizli, bivši boksač Superteškaš Damir Tovarović prije šest godina je osvojio broncu u ful kontaktu u Irskoj.

U tuči u Beogradu je jako loše prošao: slomljena mu je gornja vilica i ima nagnječenje mozga. Pobjegao je iz bolnice, no specijalci su ga uhvatili kad je došao u hotel. Paralelno s borilačkom karijerom je studirao i diplomirao na Pomorskom fakultetu. Supruga Mia mu je odvjetnica, koja daje izjave kako Tovarović ništa nije kriv, iako svi dokazi govore protiv njega.

Sudjelovao je u organizaciji nereda, mladog Ivana Ronalda Miškovića je nagovorio da sudjeluje u neredima, o čemu svjedoči i pismo koje je Mišković napisao djevojci u kojem je napisao da nju i Damira voli najviše na svijetu. Tovarovića su u ringu zvali Grizli jer je bio nezaustavljiv i nemilosrdan. U jednoj je borbi sudjelovao s ozbiljnim ozljedama. 

“Ma, što je puknuti mišić, išao sam na život i smrt”, izjavio je tada za hrvatske medije.

Stjepan Mihovilović Klis, pljačkaš crpki
Već kao maloljetnik pljačkao je benzinske postaje i kioske. O Klisu se po medijima u Hrvatskoj pisalo nakon što je završio u zatvoru zbog pljačke benzinske postaje Europa Mill, te pljačke poslovnice Prve sportske kladionice u Splitu 2007. godine.

Široj javnosti je postao poznat po tome što je posjedovao telefon u pritvoru kojeg je dijelio s ostalim zatvorenicima. Klis je kaznu služio na splitskim Bilicama, te je optužen da je prodao mobitel i SIM karticu jednom zatvoreniku po cijeni od 400 eura, a za istu aferu bio je optužen i jedan pravosudni policajac. Prilikom služenja zatvorske kazne u Šibeniku, Klis je tražio da ga puste na sprovod tetki. Sa sprovoda je pobjegao policajcima i nakon deset sati je uhvaćen u kafiću u društvu prijatelja. Vrlo često putuje u Beograd.

Filip Korać
Kako izgleda Filip Korać donedavno a su osim njegovih najbližih znali članovi podzemlja iz cijele regije i policija. Kada su u pitanju svi ostali, Korać je svih ovih godina jako vodio brigu da ga slučajno netko ne fotografira.  Čak je i na privatnim proslavama bilo zabranjeno da se neka kamera okrene prema njemu, a da se to ne bi dogodilo o tome posebno vode brigu dečki koji su zaduženi za njegovu sigurnost.

Prvi u njegovom osiguranju su novi ljudi, Srbi koje je iz Bosne doveo u Beograd.  Nakon Bojovićevog uhićenja u Valenciji, u veljači 2012. Korać je preuzeo Beograd, Srbiju, a zatim i Crnu Goru, gdje je glavni Bojovićev suradnik bio Luka Đurović iz Bara.

Od Đurovićeve pogibije, Korać najviše povjerenja ima u škaljarski klan, čiji je vođa Kotoranin Jovica Vukotić.  Preuzimanjem liderske pozicije naslijedio je i rat koji je Luka Bojović 2009. godine započeo s crnogorskim obiteljima Radonjić i Šaranović i u kojem je na obje strane ubijeno desetak osoba.

Kada su u Beogradu ubijeni Lukin brat Nikola, a zatim i bliski suradnik Rade Rakonjac, Korać je pobjegao iz Srbije jer je mislio da je on sljedeća meta. Dugo je bio u Zapadnoj Europi, gdje je viđen u društvu suradnika biznismena Ćazima Osmanija.

Za srpsku policiju, najvažniji podatak bio je da je pod zaštitom čuvao Ivana Adrovca, člana bande Pink Panter, čije se ime povezuje s atentatom na Milana Beka.

Adrovac je u Švicarskoj uhićen u ožujku 2016., kada se Korać vratio u Srbiju.

Izvor24sata.hr

error: Content is protected !!