Ukrajinska grupa Kalush Orchestra pobjednica je ovogodišnjeg Eurosonga održanog u Torinu. Ukrajinci su i prije natjecanja bili najveći favoriti za pobjedu, a osvojili su zahvaljujući glasovima publike koja je uvjerljivo bila na njihovoj strani – dodijelila im je čak 439 bodova. Nakon glasanja žirija vodio je predstavnik Velike Britanije Sam Ryder, koji je na kraju završio drugi. Treće mjesto osvojila je Španjolska.

Završni nastup

01:15

Nakon proglašenja pobjede Ukrajinski predstavnici popeli su se na pozornicu i izveli pjesmu ‘Stefania’. Zahvalili su svima na potpori.

Konačni rezultati

01:13

Glasovi televizijskih gledatelja

00:42

Njemačka je dobila 6 bodova od televizijskih gledatelja, Francuska 8, Island 10, Finska 26, Rumunjska 53, Moldavija 235, Češka 5, Litva 93, Norveška 146, Armenija 21, Estonija 98, Poljska 105, Belgija 5, Švicarska 0, Srbija 225, Azerbajdžan 3, Australija 2, Nizozemska 42, Italija 110, Grčka 57, Portugal 36, Ukrajina 439, Španjolska 228, Švedska 180, a Velika Britanija 183 boda.

Daljnji tijek glasovanja Iz minute u minutu

00:32

– Litva je 10 bodova dodijelila V. Britaniji, a 12 – Ukrajini.
– Austrija je 10 bodova dala Portugalu, a 12 – Velikoj Britaniji.
– Finska je 10 bodova dala Velikoj Britaniji, a 12 – Švedskoj.
– Velika Britanija je Španjolskoj dala 10 bodova, a 12 – Švedskoj.
– Švedska je 10 bodova dala Australiji, a 12 – Španjolskoj. 
– Australija je 10 bodova dala Švedskoj, a 12 – Španjolskoj.
– Češka je 10 bodova dala Švedskoj, a 12 – Velikoj Britaniji. 
– Italija je 10 bodova dodijelila Grčkoj, a 12 – Nizozemskoj.  

Hrvatski žiri 12 glasova dodijelio Srbiji

00:32

Hrvatski žiri 12 bodova dodijelio je Srbiji, 10 Portugalu, 8 Ukrajini, 7 Litvi, 6 Španjolskoj, 6 Švedskoj, 4 Italiji, 3 Grčkoj, 2 Nizozemskoj i jedan glas Švicarskoj. 

Daljnji tijek glasovanja

00:19

– Latvija je 10 bodova dala Švedskoj, a 12 – Ukrajini.
– Španjolska je 10 bodova dodijelila je Italiji, a 12 – Azerbajdžanu. 
– Švicarska je 10 bodova dala Nizozemskoj, a 12 – Grčkoj.  
– Danska je 10 bodova dala Nizozemskoj, a 12 – Grčkoj.
– Portugal je 10 bodova dao Ukrajini, a 12 – Velikoj Britaniji. 
– Armenija je 10 bodova dodijelila Italiji, a 12 – Španjolskoj.
– Crna Gora je 10 bodova dala Italiji, a 12 – Srbiji.
– Rumunjska je 10 bodova dodijelila Švedskoj, a 12 – Ukrajini. 
– Irska je 10 bodova dala Švedskoj, a 12 – Španjolskoj. 
– Slovenija je 10 bodova dala Litvi, a 12 – Italiji.
– Gruzija je 10 bodova dala Italiji, a 12 – Velikoj Britaniji.

Završilo glasovanje, krenula je objava rezultata

00:02

Završilo je glasovanje. Stigli su glasovi stručnih žirija iz svih zemalja učesnica ovogodišnjeg Eurosonga i počela je objava rezultata.

– Nizozemska je 10 bodova dodijelila Grčkoj, a 12 bodova Španjolskoj.
– Sjeverna Makedonija 10 bodova je dala Srbiji, a 12 – Španjolskoj.
– Albanija je 10 bodova dala Velikoj Britaniji, a 12 – Italiji.
– Estonija je 10 bodova dala Italiji, a 12 – Švedskoj.
– Azerbajdžan je također Italiji dodijelio 10 bodova, a 12 – Velikoj Britaniji.
– Portugal je 10 bodova dao Velikoj Britaniji, a 12 – Španjolskoj. 
– Njemačka je Ukrajini dodijelila 10 bodova, a 12 – Velikoj Britaniji. 
– Belgija je 10 bodova dodijelila Španjolskoj, a 12 je dodijelila V. Britaniji.
– Norveška je Portugalu dodielila 10 bodova, a Grčkoj 12.
– Izrael je 10 bodova dodijelio Velikoj Britaniji, a 12 – Švedskoj. 
– Poljska je 10 bodova dala Švedskoj, a 12 Ukrajini.
– Grčka je 10 dala Poljskoj, a 12 Azerbajdžanu.
– Moldavija je 10 bodova dala Velikoj Britaniji, a 12 Ukrajini.
– Bugarska je 10 bodova dodijelila Velikoj Britaniji, 12 bodova Grčkoj. 
– Srbija je Estoniji dala 10 bodova, a 12 – Azerbajdžanu. 
– Island je 10 bodova dao Ukrajini, a 12 – Švedskoj.
– Cipar je 10 bodova dodijelio Azerbajdžanu, a 12 – Grčkoj.

Måneskin predstavio svoju novu pjesmu

23:27

Tijekom glasovanja, dok se čekaju ocjene žirija nastupili su prošlogodišnji pobjednici, grupa Måneskin. Predstavili su svoju novu pjesmu ‘I can’t dream’. 

Glasovanje je počelo

23:16

Glasovati možete telefonom ili mobitelom na broj 06155 + XX (redni broj pjesme, s tim da pjesme s rednim brojevima od 1. do 9., tipkate kao 01, 02, 03… Dakle, ako želite glasovati za prvu pjesmu, nazovete 06155 01).

Glasovati možete i SMS porukom tako da redni broj pjesme (bez točke) pošaljete na broj 666555. Na primjer, ako želite glasovati za pjesmu pod brojem 1., u tekst poruke upišete 01, a ako želite glasovati za 25. pjesmu, u tekst poruke upišete 25 i pošaljete poruku.

Glasuje se nakon što su sve zemlje nastupile odnosno kada voditelji priredbe to najave. Više pročitajte OVDJE

25. Estonija: Stefan – ‘Hope’

23:11

Posljednji nastup na ovogodišenjem finalu je onaj estonskog kantautora Stefana s pjesmom Hope. Stefan je proteklih godina postao stalan gost estonskih radiovalova, a 2020. godine proglašen je najseksi muškarcem godine u toj zemlji.

24. Srbija: Konstrakta – ‘In Corpore Sano’

23:07

Predzadnja nastupa predstavnica Srbije. Ana Đurić nastupa pod umjetničkim imenom Konstrakta s pjesmom In Corpore Sano, koja je svojom osebujnošću već privukla veliko zanimanje javnosti. Intrigantan uradak neki su protumačili kao kritiku zdravstvenog sustava Srbije i satiriziranje nedostižnih standarda ljepote.

23. Poljska: Ochman – ‘River’

23:03

23. nastupa poljski predstavnik Ochman, koji izvodi pjesmu River. Krystian Ochman rođen je u SAD-u, a u Poljskoj živi od tinejdžerskih godina. Proslavio se pobjedom na poljskom izdanju natjecanja The Voice.

22. Velika Britanija: Sam Ryder – ‘SPACE MAN’

22:58

Sam Ryder predstavlja Veliku Britaniju. Izvodi pjesmu ‘SPACE MAN’ kojoj je i koautor. S više od 12 milijuna pratitelja na TikToku, Ryder je trenutno najpraćeniji britanski glazbenik na digitalnim platforma.

Njegov ‘zvjezdani’ put krenuo je 2020. kad je na društvenim mrežama objavio svoju obradu pjesme Alicie Keys ‘If I Ain’t Got You’. Video je postao viralan a na njega su, među ostalim reagirali Justin Bieber, Sia, pa i sama Alicia. Nakon toga objavio je svoj debitantski EP ‘The Sun’s Gonna Rise’. 

21. Australia: Sheldon Riley – ‘Not The Same’

22:51

Australiju ove godine predstavlja Sheldon Riley s pjesmom Not The Same. Riley, kojemu je u dobi od 6 godina dijagnosticiran Aspergerov sindrom, otkrio je da pjesmu pisao na temelju vlastitog životnog iskustva.

20. Švedska: Cornelia Jakobs – ‘Hold Me Closer’

22:46

Švedsku s pjesmom Hold Me Closer nastupa Cornelia Jakobs, nekadašnja članica girl banda Love Generation koja je 2018. pokrenula solo karijeru.

19. Moldavija: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – ‘Trenulețul’

22:43

Predstavnici Moldavije na ovogodišnjem Eurosongu su Zdob şi Zdub i Fraţii Advahov s pjesmom “Trenulețul”. Zdob şi Zdub nisu nepoznanica na Eurosongu jer su već dva puta do sada predstavljali Moldaviju.

Nastupom u prvoj polufinalnoj večeri postali su prvi moldavski izvođači s upisana tri eurovizijska nastupa u tri različita desetljeća. Sebe opisuju kao “hardcore folk extravaganzu”, koji iza sebe ima deset izdanih nosača zvuka.

18. Island: Systur – ‘Með Hækkandi Sól’

22:38

Ovogodišnje predstavnice Islanda su tri sestre koje nastupaju pod imenom Systur s pjesmom “Með Hækkandi Sól”. S njima na pozornici Eurosonga nastupa i brat Eyþór.

Sigríður, Elísabet i Elín Eyþórsdóttir samo su dio jedne bogate glazbene obitelji. Naime, njihov otac Eyþór (Eythor) Gunnarsson član je legendarne islandske grupe Mezzoforte koja je 1983. ostvarila upad na britansku glazbenu ljestvicu, dok je njihova majka poznata islandska pjevačica Ellen Kristjánsdóttir.

U slobodno vrijeme, tri sestre snažno vjeruju u iscjeljiteljsku moć glazbe i provode vrijeme podupirajući društvene marginalne. Tako u posljednjih nekoliko godina usmjeravaju aktivizam na prava trans-djece i uključene su u lokalnu zajednicu.

17. Grčka: Amanda Georgiadi Tenfjord – ‘Die Together’

22:34

Ovogodišnja predstavnica Grčke, grčko-norveška pjevačica Amande Tenfjord izvodi pjesmu “Die Together”.

U dosadašnjem dijelu karijere objavila je dva EP-a i 14 singlova, koji su nalazili svoja mjesta u glazbenim časopisima NME i The Fader, te na Spotifyjevim popisima namijenjenim indie popu. Paralelno s glazbenom karijerom studira medicinu u Trondheimu.

16. Belgija: Jérémie Makiese – ‘Miss You’

22:26

Predstavnik Belgije Jérémie Makiese, koji izvodi pjesmu Miss You, lani je pobijedio na belgijskom The Voiceu, a usto je i talentirani nogometni golman – nedavno je potpisao ugovor za Excelsior Virton. Svoj nastup u finalu izborili su u drugoj polufinalnoj večeri. 

15. Azerbajdžan: Nadir Rustamli – ‘Fade To Black’

22:21

Azerbajdžan predstavlja Nadir Rustamli s pjesmom Fade to Black. Rustamli je samo tri tjedna prije nego što je potvrđeno njegovo sudjelovanje u Eurosongu pobijedio na azerbajdžanskom izdanju natjecanja The Voice, gdje je u velikom finalu osvojio više od 40 posto glasova publike.

14. Litva: Monika Liu – ‘Sentimentai’

22:17

Predstavnica Litve Monika Liu, pjeva pjesmu “Sentimentai”. Završila je studij jazz glazbe na Sveučilištu u Klaipėdi, a potom je studirala na bostonskom Berklee Music Collegeu gdje joj je kolegica bila Franka Batelić.

Litavska publika upoznala ju je 2015. kad je objavila prvi album ‘I Am’, koji joj je priskrbio opise “snažna electro pop i manje bizarna verzija Björk”. Ovo joj je drugi odlazak na Eurosong, nakon što je 2015. išla u Beč kao autorica tadašnje litavske pjesme ‘This Time’.

13. Njemačka: Malik Harris – ‘Rockstars’

22:13

13. nastupa predstavnik Njemačke Malik s pjesmom “Rockstars”.

Malikovi prvi singlovi ‘Say The Name’ i ‘Welcome to the Rumble’ bili su hitovi na njemačkim radijskim postajama i streaming platformama. Surađivao je s Jamesom Bluntom, Alexom Clareom, Jeremyjem Loopsom, Tomom Odellom i LP-jem. 

12. Ukrajina: Kalush Orchestra – ‘Stefania’

22:08

Ukrajinu predstavlja grupa Kalush Orchestra s pjesmom “Stefania”. Oni su u nacionalnom finalu bili drugi.

Ukrajinska televizija odlučila je za ovu godinu svog predstavnika pronaći putem nacionalnog izbora Vidbir 2022. Pobjednica natjecanja bila je Alina Pash. No, po medijima i društvenim mrežama doveo se u pitanje njen odlazak na Krim 2014. – jer se dolazak tamo iz Moskve, avionom – smatra kažnjivim. Alina je zbog velikog pritiska povukla kandidaturu.

Na kraju svog nastupa ukrajinski predstavnici pozvali su na pomoć Azovstalju.

11. Nizozemska: S10 – ‘De Diepte’

22:04

Jedanaesta nastupa predstavnica Nizozemske pjevačica S10 s pjesmom “De Diepte”. Pjevačica se od tinejdžerskih dana bori s depresijom i bipolarnim poremećajem i ta je borba inspirira za glazbeni rad. Godine 2016. putem Soundclouda sama objavljuje prvi album Antipsychotica kojeg je snimila uz pomoć Apple slušalica, nakon čega ju otkriva reper Jiggy Djé.

Prvi LP album Snowsniper, nazvan prema finskom snajperistu iz Drugog svjetskog rata Simou Häyhäi, osvojio je Edisonovu nagradu za najbolji album alternativne glazbe, dok je drugi Vlinders ušao u Top5 glazbene ljestvice najprodavanijih nizozemskih albuma. Proboj u mainstream nizozemske glazbene scene ostvarila je prošlo ljeto singlom “Adem je in”.

10. Španjolska: Chanel – ‘SloMo’

22:01

Španjolsku predstavlja Chanel Terrero, rođena Kubanka, superzvijezda. Nastupala je u mjuzklima Kralj lavova, Flashdance, The Bodyguard i Mamma Mia te glumila u brojnim španjolskim TV serijama.

SloMo je njezin debitantski singl, kojega potpisuje tim koji je surađivao s Madonnom, Britney Spears, Rickyjem Martinom, Mariahom Carey i Nicki Minaj.

9. Italija: Mahmood & Blanco – ‘Brividi’

22:00

Italijiu, zemlju domaćina predstavljaju jedni od najpopularnijih talijanskih mladih pjevača Mahmood i BLANCO. Njihov nastup publika je pozdravila gromoglasnim pljeskom. 

Mahmood se proslavio nastupom u talijanskome ‘The X Factoru’. Objavio je niz singlova i dva albuma. Najveći hit mu je pjesma ‘Soldi’ s kojom je na Eurosongu 2019 osvojio drugo mjesto. Ta je pjesma postala najprodavanija pjesma Eurosonga na Spotifyju.

BLANCO je reper iz Brescie. Njegov singl ‘Mi Fai Impazzire’ iz 2021. osam je tjedana bio na vrhu talijanskih ljestvica, a najslušaniji je bio i njegov album prvijenac ‘Blu Celeste’.

8. Armenija: Rosa Linn – ‘Snap’

21:48

Predstavnica Armenije Rosa Linn izvodi pjesmu “Snap”. Rosa Kostandyan, umjetničko Rosa Linn, je 21-godišnja kantautorica i producentica rodom iz trećeg najvećeg armenskog grada Vanadzora. Prošla godina predstavljala je prekretnicu na njenom glazbenom putu. Potpisala je ugovor s izdavačkom kućom Nvak Collective, te u rujnu objavila svoj prvi singl King. 

7. Norveška: Subwoolfer – ‘Give That Wolf A Banana’

21:43

Subwoolfer je duo nastao tijekom 2021. godine, čija se dva člana skrivaju iza vučje maske i odijela, te se oslovljavaju kao Keith i Jim. Subwoolfer se predstavlja kao najveća grupa u svemiru, nastala je prije 4.5 milijardi godina na Mjesecu gdje su imali uspješnu pop karijeru.

Identitet Keitha i Jima nije otkriven, no dvije su teorije. Prva je da se radi o poznatom norveškom duu Ylvis, a druga da se iza maski skrivaju Ben Adams i Gaute Ormåsen (Melodi Grand Prix 2010. i 2013.).

6. Francuska: Alvan & Ahez – ‘Fulenn’

21:37

Francusku na ovogodišnjem Eurosongu predstavljaju glazbenik Alvan i vokalna skupina Ahez.

Alvan je elektroumjetnik koji voli miješati različite žanrove pa koristi puno tradicionalnih napjeva u svojim hibridnim skladbama. Ahez (Marine, Sterenn i Stereen) su tradicionalna vokalna skupina koja kroz glazbu promovira baštinu Bretanje na bretonskome jeziku. U svojim pjesmama povezuju suvremene priče i drevne mitove Bretanje.

5. Švicarska: Marius Bear – ‘Boys Do Cry’

21:33

Švicarsku predstavlja Marius Bear s pjesmom “Boys Do Cry”. Pravog imena Marius Hügli, ovogodišnji švicarski predstavnik rođen je 21. travnja 1993. u Appenzellu, a prije bavljenja glazbom, radio je kao mehaničar građevinskih strojeva.

Međutim, 2016. počinje nastupati kao ulični glazbenik po Švicarskoj i Njemačkoj. Tada ga je zapazio jedan producent koji ga je pozvao u New York, gdje je vrlo brzo postao dio umjetničke i kreativne scene.

Godine 2019. objavio je album Not Loud Enough, koji je našao mjesto na TOP20 najprodavanijih albuma u Švicarskoj, te mu osigurao nagradu za najboljeg talenta na švicarskom pandamu Porina. 

4. Finska: The Rasmus – ‘Jezebel’

21:31

Predstavnici Finske nastup u finalu su izborili u drugoj polufinalnoj večeri. Pjesmu Jezebel izvodi grupa The Rasmus, jedna od međunarodno najuspješnijih finskih glazbenih skupina. Zajedno su gotovo 30 godina, a najpoznatiji su po megahitu In the Shadows.

3. Portugal: MARO – ‘Saudade, Saudade’

21:28

Predstavnica Portugala, 27-godišnja Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca izvodi pjesmu “Saudade, Saudade”, za koju sama potpisuje tekst.

MARO je prvu pjesmu napisala kad je imala samo 11 godina. S 20 godina upisuje Berklee College of Music u Bostonu. Imala je čak četiri stipendije. Nakon studija seli u Los Angeles, gdje 2018. objavljuje svoj prvi album u tri toma.

Iste godine objavljuje još dva studijska albuma i jedan EP. U tom periodu ostvarit će suradnju i s britanskim glazbenikom, dobitnikom Grammyja, Jacobom Collierom.

2. Rumunjska: WRS – ‘Llámame’

21:24

Drugi je nastupio rumunjski predstavnik WRS s pjesmom Llámame. Ovaj kantautor počeo je karijeru kao plesač, 2015. nakratko se pridružio boy bandu SHOT, a potom se preselio u London.

1. Češka: We Are Domi – ‘Lights Off’

21:18

Natjecanje su pjesmom ‘Lights Off’ otvorili predstavnici Češke We Are Domi. Grupu čine Dominika, Benjamin i Casper. Njihovu glazbu opisuju kao alternativni electro-pop s primjesama indieja. 

Spektakl u Torinu počeo pjesmom ‘Give peace a chance’

21:00

Spektakl u Torinu počeo je taktovima pjesme ‘Give peace a chance’ i nastupom Laure Pausini. Nakon čega je uslijedilo predstavljanje svih finalista.

Atmosfera se zagrijava

20:00

Atmosfera se zagrijava. U dvorani Pala Alpitour se očekuje 10 do 11 tisuća ljudi, a domaćini kažu kako će prijenos finala pratiti više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta, najavio je Duško Ćurlić koji se iz Torina javio za središnji Dnevnik.

Raspored nastupa u finalu

19:05

Za pobjedu na Eurosongu natječe se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Italija te još 4 zemlje izravne finalistice: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka i Španjolska. 

Raspored nastupa u finalu

Finale Eurosonga uživo na portalu

18:55

Prijenos finala Eurosonga možete pratiti, te na Prvom programu HTV-a od 21 sat. Komentator prijenosa je Duško Ćurlić. Uoči prijenosa finala u 20:10 na Prvom emitiramo dokumentarni film “Ususret Eurosongu – Torino”.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1), prijenos Eurosonga možete pratiti i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT-HR2). Radijski komentator je Zlatko Turkalj Turki.

Spektakl pratimo i na portalu hrt.hr iz minute u minutu.

Druga polufinalna večer

18:50

U finale natjecanja za pjesmu Eurovizije u dugoj su se polufinalnoj večeri, održanoj u četvrtak izborile – Belgija, Češka, Azerbajdžan, Poljska, Finska, Estonija, Australija, Švedska, Rumunjska i Srbija.

Prva polufinalna večer

18:45

Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska. Hrvatska predstavnica Mia Dimšić nije se plasirala u finale Eurosonga.

Nastup Mie Dimšić

18:40

Naša predstavnica Mia Dimšić nastupila je u prvoj polufinalnoj večeri. Posljednji put Hrvatska je bila u finalu 2017. godine, kada nas je predstavljao Jacques Houdek. Godine 2016. u finalu je bila i Nina Kraljić, a 2014. i 2015. godine Hrvatska nije sudjelovala na Eurosongu, zbog loših plasmana. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!