Snažan potres koji je pogodio Meksiko u ponedjeljak izazvao je “tsunami” u spilji smještenoj na zapadu Sjedinjenih Država, u središnjem dijelu kalifornijske Doline smrti, objavile su službe Američkih nacionalnih parkova (NPS).

Valovi visoki 1.2 metra zapljusnuli su jamu nazvanu Devils Hole – Đavolja jama – 22 minute nakon potresa u ponedjeljak, što je zabilježeno kamerom, navodi NPS u priopćenju.

Seizmička energija prevalila je 2400 kilometara preko Zemljine kore do vapnenačke jame ispunjene vodom u Nevadi. Ta pojava pomaknula je sedimente i stijenje u bazenu, što je bez sumnje iznenadilo desetke riba koje ondje žive. 

Endemske ribe nisu pretrpjele štetu
Cyprinodon diabolis, endemska riba u Devils Holeu koja se hrani algama što rastu u jami, čini se, nije pretrpjela štetu.

“Ribe su preživjele više takvih događaja zadnjih godina”, rekao je Kevin Wilson, stručnjak za ekologiju u NPS-u koji radi u nacionalnom parku Dolina smrti.

Potres magnitude 7.7 usmrtio je u ponedjeljak dvije osobe na zapadu Meksika i oštetio nekoliko tisuća zgrada te izazvao paniku u pokrajini 400 kilometara udaljenoj od meksičke prijestolnice. 

Nakon prvog udara slijedio je drugi u četvrtak, koji je također usmrtio dvije osobe. 

Izvor:pogled.ba