Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva trgovine o izravnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH za 2021. godinu, piše Večernji list BiH.

U informaciji je navedeno da je, prema podacima Centralne banke BiH, stanje izravnih stranih ulaganja (DSU) u razdoblju od 2012. do 2021. godine u Federaciji BiH iznosilo 10.221,9 milijuna KM. U 2021. godini izravna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini iznosila su 971,2 milijuna KM, od kojih se na Federaciju BiH odnosi 825,6 milijuna KM.

Značajan rast

Također, u prošloj godini bio je značajno veći priljev ulaganja u FBiH u odnosu na 2020. godinu koja su, prema revidiranim podacima, iznosila 447,2 milijuna KM. Vodećih pet zemalja investitora po iznosu ulaganja u 2021. godini u Federaciji BiH, čiji ukupni iznos ulaganja iznosi 595 milijuna KM, bile su Švicarska (223,1 milijun KM), Turska (146,6 milijuna KM), Njemačka (91,3 milijuna KM), Austrija (70,8 milijuna KM) i Hrvatska (63,3 milijuna KM). Istodobno je ukupno smanjenje stranog kapitala nastalo njegovom prodajom, ustupanjem cjelokupnog ili dijela kapitala i brisanja iz registra iznosilo 83,4 milijuna KM.

Kada je riječ o izravnim stranim ulaganjima prema djelatnosti, najveće investicije od 166,5 milijuna KM odnosile su se na trgovinu na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) i od 107,5 milijuna KM na proizvodnju gotovih metalnih proizvoda (osim strojeva i opreme). BiH je druga po siromaštvu, a posljednja po stranim ulaganjima u regiji, ali i u Europi. I dok u Bosni i Hercegovini kontinuirano traju političke tenzije i sukobi o pitanju državnog uređenja, nadležnosti, Izbornog zakona itd., dotle zemlju investitori uglavnom zaobilaze u širokom luku.

To, dakako, ne treba čuditi jer kako netko može očekivati da mu kapital bude siguran u zemlji koja je po korupciji pri europskom vrhu, u kojoj ga očekuju birokratski pakao, politička nestabilnost, pa i učestale prijetnje ratom. – Nitko neće uložiti novac tamo gdje je nestabilno. Bosna i Hercegovina je, što se tiče stranih investicija u regiji, u najvećem zaostatku. Srbija je tu prvak, u nju se najviše ulaže zbog stabilne političke situacije – kazao je ranije za N1 Momčilo Komljenović iz Sektora za makroekonomski sustav VTK BiH.

Srbija lider u regiji

Promatrano u dolarima, BiH je u 2021. godini privukla svega 519 milijuna dolara izravnih stranih investicija. Srbija, koja je ponovno regionalni šampion po priljevu izravnih stranih investicija, usporedbe radi, prošle je godine privukla 4,56 milijardi dolara ili gotovo deset puta više od BiH.

U dolarima. Ispred Bosne i Hercegovine nalazi se i Crna Gora, sa svega 600 tisuća stanovnika, koja je privukla 664 milijuna dolara izravnih stranih ulaganja.

U Sjevernu Makedoniju uloženo je 606 milijuna dolara. Zanimljivo je da, iako je članica EU-a, vrlo niska razina izravnih stranih investicija bilježi i susjedna Hrvatska u koju je prošle godine investirano svega 569 milijuna dolara. S druge strane, iako je prema broju stanovnika gotovo dvostruko manja od BiH, Slovenija je tijekom 2021. godine privukla 1,52 milijarde dolara izravnih stranih investicija.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!