Automafijaši godinama teroriziraju građane Bosne i Hercegovine, a to se pogotovo odnosi na Sarajevo. Krađe vozila ne tako davno bile su problem s kojim na kraj nisu mogle izaći bh. policijske agencije, iako su čak formirani i posebni timovi koji su se bavili isključivo ovom problematikom.

Usljedili se brojne policijske akcije, a prvi ozbiljan udarac automafijašima zadan je tek akcijom “Trebević”, koja je izvedena još 2013. godine. Međutim, vozila su i dalje nestajala….

Drastičan pad krađe ljubimaca na četiri točka uslijedio je tek, nažalost, nakon ubojstva sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića 26. listopada 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Nakon zločina koji je potresao BiH, na noge su se digle policijske i obaviještajne službe, nakon čega je, prilikom lova svirepih ubojica, pohapšeno na desetine kradljivaca vozila. Tada su “slučajno” i pronađena mnoga ukradena vozila, piše Radio Sarajevo.

Međutim, kriminalci uvijek pronađu druga “zanimanja”. Tako su se vratili staroj oprobanoj metodi – krađi dijelova vozila. Iako će mnogi kazati da ovakav vid kriminala nije unosan kao krađa vozila, varate se. Kriminalci krađama dijelova s vozila zgrnu ozbiljne pare.

Oni stariji vozači i danas se sjećaju kako je Golf druge generacije, pogotovo modeli s dubokim karambolkama i ukrasnim lajsnama, bio omiljena meta automafijaša. Popularna “dvica” polako odlazi u povijest pa su se “dovitljivi” kradljivci okrenuli novijim i skupljim vozilima.

Pošteđen nije bio ni nekadašnji golman Željezničara Marijan Antolović. Njegov slučaj, koji se odigrao 2011. godine, bio je medijski i najprisutniji. Antolović je, naime, pronašao svoj praktično “očerupan” automobil na kojem je nedostajala većina dijelova s automobila, uključujući i točkove. Potom se u njemu fotografirao, a čitav slučaj je postao viralan.

Krajem listopada prošle godine u sarajevskom naselju Grbavica nepoznate osobe su skinule točkove sa skupocjenog Mercedesa. Vlasnik je zatekao nimalo ugodan prizor – kradljivci su nakon pljačke vozilo ostavili na panjevima…

“Ovo je bruka za policiju koja vozače u Županiji Sarajevo kažnjava bez dnevnih svjetala ili pojasa, a vlasnici vozila na parkingu ostaju bez točkova” kazao je tada vlasnik Mercedesa.

Ni u 2022. godini nismo dobro počeli. Već drugog dana Nove godine sličan prizor je dočekao jednog Sarajliju. Na vozilu, pogađate, nije bilo nijednog točka.

Sumnja se da su tada kradljivci iskoristili i gustu maglu koja se nadvila nad Sarajevom, što im je olakšalo posao.

Oba slučaja su prijavljena policiji, ali od lopova i točkova ni traga. U policijskim agencijama  je rečeno da nemaju službene podatke kada je riječ konkretno samo za krađe dijelova s vozila.

Izvor blizak policiji je kazao da ovakvi slučajevi nisu rijetkost te da mnogi vlasnici i ne prijave ovakav vid krađe, smatrajući da policajci neće pronaći i vratiti dijelove, što je svakako pogrešno.

Isti izvor je kazao da često i sami vlasnici pokušavaju svoje dijelove s vozila pronaći na web-oglasima, autopijacima ili auto-otpadima. Ukoliko vlasnik prepozna određeni dio s posla, tek tada i alarmira policiju, ali tada obično bude kasno…

Izvor:radiosarajevo.ba

error: Content is protected !!