Američko-hrvatski dijalog o strateškom partnerstvu koji će se za dva dana održati u Washingtonu potvrda je da su Sjedinjene Američke Države opredijeljene za rješavanje reforme Izbornog zakona BiH uključujući presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, kao i preporuke OSCE-a i Venecijanske komisije, rekao je za Dnevnik.ba Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

SAD s obzirom na trenutnu situaciju u Europi i rat u Ukrajini, objašnjava Brkić, te činjenicu da institucije BiH ne funkcioniraju u punom kapacitetu žele da dođe do izmjena Izbornog zakona BiH.

“U interesu im je riješiti probleme jer im u ovom trenutku problem BiH ne treba. Cilj im je otvorena pitanja riješiti i tako doprinijeti stabilnosti i odnosa među narodima, ali i stabilnosti države BiH”, rekao je Brkić.

SAD traže rješenja da BiH pune stabilnija jer u ovom trenutku institucije BiH ne funkcioniraju budući da, dodaje, političke stranke bh. Srba, i oporba i vlast, ne sudjeluju i ne podržavaju rad institucija BiH.

“Zadnje što u ovom trenutku SAD-u treba jest da ne uspije Izborna reforma u BiH. I to je njihova agenda od posjete Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i nastavka pregovora ovih dana”, ističe Brkić.

Alternativa ovom je, dodaje, neuspio politički dogovor što nikome ne treba, a najmanje međunarodnoj zajednici.

Brkić se osvrnuo i na razgovor Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera i Antony Blinkena, američkog državnog tajnika, kazavši da je to potvrda da je Hrvatska čimbenik stabilnosti na Jugoistoku Europe.

Podsjetimo, na službenoj stranici State Departmenta je objavljeno kako su Blinken i Plenković razgovarali te je potvrđeno kako Amerika smatra da Hrvatska ima ključnu ulogu u osiguravanju europske budućnosti za zemlje Zapadnog Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

/HMS/

error: Content is protected !!