“Ubaci čep za skupi lijek!” humanitarna je akcija kojom Udruga oboljelih od leukemije i limfoma već gotovo deset godina prikuplja sredstva za pomoć svojim članovima. Jedna takva akcija uspješno je održana u međimurskom mjestu Pušćine. Volonteri i članovi udruge zasukali su rukave, a prikupljeno je nekoliko tona čepova koji će doslovno spasiti nečiji život.

Kroz vrijedne ruke volontera i članova Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, od 2013. godine, prošlo je više od 400 tona plastičnih čepova.

– Ideja je bila da oboljeli nakon transplatacije, liječenja, ne misle na bolest, nego da educiraju građane, škole, vrtiće, društveno odgovorna poduzeća sa živom riječi da štite okoliš, da odvajaju plastične čepove i da pomažemo oboljelima u kupnji lijekova, terapije i medicinskih pomagala ili boravka roditelja djeteta za vrijeme liječenja u bolnici, kaže predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec Emil Vibović.

Brojni građani plastične čepove od vode, sokova, mlijeka ili pak jogurta, vraćaju u trgovine ili u otpad zajedno s ambalažom, ne znajući da ih mogu posebno iskoristiti.

– Danas ćemo oko 4 tone plastičnih čepova upakirati. Predajemo obavezno komunalnom poduzeću koje nam daje vagerinu i prateći list. Nakon toga kada dobijemo točnu vagu, tražimo ovlaštenog otkupljivača, a to je “Drava Osijek”, koja prerađuje i otkupljuje čepove od nas. Dobijemo jednu i pol kunu za kilogram i s tim novcem pomažemo oboljelima, dodaje.

Više od 1100 subjekata, od škola i vrtića, do raznih ustanova i poduzeća, kao i brojni volonteri, jako dobro znaju da sakupljanjem čepova, uz očuvanje okoliša, spašavaju i ljudske živote.

– Pošto imamo i mi u našoj udruzi žena bolesnih, na njihov smo zahtjev počeli skupljati. K tome su nam se pridružili i Dječji vrtić ‘Maslačak’ i svi građani Murskog Središća su pomogli, kaže Nadica Turk iz Društva žena Mursko Središće.

– Uvijek trebamo pomagati jer tada spoznajemo koliko je dobro biti na strani pomaganja, a ne na strani potrebitih, rekao je volonter Željko Jurić.

Prikupljanjem plastičnih čepova ne činimo jedno već dva dobra djela. Stoga, ako želimo očuvati naš ranjeni planet i pomoći oboljelima, računica je jasna – “ubacimo čep za skupi lijek!”

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!