Prvi Mostarski ekonomski forum (MEF), na kojem će 40 uvodničara i panelista kroz pet tematskih konferencija razgovarati o svim važnim temama za Mostar i Hercegovačko-neretvansku županiju (HNŽ), održat će se u srijedu, 6. travnja, u sklopu konferencijskog dijela 23. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako je cilj da ovaj forum postane tradicionalan.

– Dvije godine smo bili bez Mostarskog sajma, ove godine vraćamo se, nadam se, u punom kapacitetu, zemlja partner je Mađarska, a mi iz Komore smo se sa Županijom i Gradom vrlo brzo dogovorili dati svoj doprinos konferencijskom dijelu Sajma. MEF će od sada biti održan svake godine i naš cilj je od njega stvoriti brend i tradiciju – istaknuo je Šantić.

Što se tiče tema koja će biti obrađene na Forumu, Šantić je kazao kako su one pomno odabrane.

– Turizam je jedna od tema, svi znamo koliko je on pogođen pandemijom koronavirusa i pravi je trenutak da novi proizvodi, inovativnost i kreativnost u turizmu u našem području dođu do izražaja. Jedna od tema je i gorući problem, odnosno Zračna luka Mostar, nakon nje tu je i jedan energetski panel u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i elektroprivredama iz regije – kazao je Šantić.

Ovom prigodom bit će predstavljena i dva Komorina projekta “Kreativne i kulturne industrije u jadransko-jonskoj regiji” i “Razmjena i znanja marikulture i akvakulture u jadransko-jonskoj regiji”.

– Izborom ovih tema pokazali smo da su i Županija, i Grad, i Komora, davno izašli iz okvira Hercegovine i BiH, te da smo krenuli prema Europi. Ne čekamo politički ambijent nego krećemo naprijed prema Europskoj uniji, tamo gdje nam je mjesto – poručio je Šantić.

Savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka kazao je kako je Vlada cijelim srcem stala uz projekt MEF.

– Dali smo ovom projektu snažnu potporu u iskrenoj želji da on zaživi i postane tradicionalno događanje. Zamišljen je na način da ga čini niz konferencija, a ona kojom će MEF biti otvoren je konferencija “Brendiranje turističke destinacije južni Jadran – dolina Neretve i regionalno povezivanje” u organizaciji Vlade, Ministarstvom turizma i sporta Republike Hrvatske i Turističkog klastera Hercegovina. Imamo impresivne paneliste i vrhunske stručnjake koji će govoriti o zadanoj temi – kazao je Juka.

Istaknuo je kako je u trenutnim okolnostima potrebno strateški promišljati budućnost turizma, a ta je budućnost, po njegovim riječima, u regionalnom povezivanju.

– Najkvalitetnije usmjerenje za budućnost i strateško planiranje je regionalno povezivanje, odnosno stvaranje novog turističkog paketa, ponude i proizvoda kojeg je potrebno brendirati i učiniti vidljivim na globalnoj razini kako bismo privukli turiste na ovaj naš dio koji nudi svoje jedinstvenosti i posebnosti. Imamo ljepotu, snagu i kvalitetu koju trebamo “prodati” svijetu. To je svrha konferencije, a taj dan ćemo promišljati kako sve to uobličiti u paket koji će biti prezentiran široj javnosti – kazao je Juka.

Savjetnik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak istaknuo je kako nova gradska vlast nastoji pokrenuti procese koji godinama stoje.

– Pokrenuli smo strategiju razvoja, strategiju digitalne transformacije, pokušavamo kandidirati sve teme koje su važne gradu da se komuniciraju i otvaraju kao društveno važne na svakoj mogućoj manifestaciji. Trudit ćemo se otvoriti sve mogućnosti i perspektive gdje svi investitori iz Mađarske, ali i ostali koji budu prisutni na Sajmu, mogu vidjeti gdje je prostor u Mostaru gdje se može investirati – kazao je Čuljak.

Iznimno važna tema koja će biti obrađena na Forumu je Zračna luka Mostar čiji je daljnji razvoj preduvjet snažnijeg razvitka turizma, ali i gospodarstva općenito.

– Zamo mi izazove i probleme koje naša zračna luka ima posljednjih godina te intenzivno u ovom mandatu pokušavamo pokrenuti procese, potpisivati ugovore, dovoditi nove linije koje će nam omogućiti da Mostar u ovom kontekstu povežemo s Europom i svijetom, što će garantirati dolazak brojnih gostiju. To smatramo komparativnom prednosti i na taj način pokušavamo doći do svih onih ciljeva koji su nam svima u interesu, a to je da Mostar, HNŽ, a u konačnici i država BiH budu na karti Europe i svijeta – kazao je Čuljak.

Grad Mostar također će se predstaviti na štandu u sklopu Sajma, koji će biti interaktivan.

– Otvorit ćemo i neke teme za koje mislimo da su nam važne, a ne stignemo ih iskomunicirati kroz Mostarski ekonomski forum. Održat ćemo mini konferenciju radnog naziva “Mogućnosti razvoja Mostara” gdje će govoriti gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić i dva gospodarstvenika iz Mostara kako bismo vidjeli što i na koji način promišlja realni sektor, a s druge strane da i Grad prezentira sve ovo što se u zadnjih, barem godinu dana radilo kad je u pitanju otvaranje mogućnosti za svaki oblik razvoja Mostara – istaknuo je Čuljak.

MEF organiziraju Grad Mostar, Gospodarska komora Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanska županija.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!