Osma po redu utrka Maksimirski Minus Zwei cener u subotu je okupila 180 sudionika svih uzrasta koji su istrčali utrku grada Zagreba za oboljele od plućne hipertenzije.

Maksimirski Minus Zwei cener održan je radi podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, rijetkoj bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje u Hrvatskoj boluje oko 450 osoba.

Osim informiranja o toj neizlječivoj bolesti, svi sudionici imali su priliku educirati se o važnosti rekreacije i aktivnog načina života, a sve to okruženi prirodom i na svježem zraku.

Sportski entuzijasti, ljubitelji trčanja, rekreativci te svi zaljubljenici u aktivan način života mogli su sami, u paru, ili s obiteljima sudjelovati u glavnoj kros utrci na osam kilometara, kao i u utrci građana na dva kilometra, ali i u brojnim dječjim utrkama u prirodnoj oazi u centru Zagreba.

Loše vrijeme Zagrepčane nije obeshrabrilo da subotnje travanjsko jutro provedu na svježem zraku i u mnogima omiljenoj sportskoj aktivnosti.

I ovogodišnji je “Maksimirski Minus Zwei cener potvrdio da je manifestacija koja okuplja sve generacije i spaja obitelji.

Utrku je tradicionalno organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar te Veleučilištem Velika Gorica.

Organizator Andrija Damjanović iz AK Maksimir zahvalio je svima koji su se unatoč lošoj vremenskoj prognozi odvažili sudjelovati i pridonijeli podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji.

– Naš prekrasni Maksimir i more nasmiješenih lica pokazali su da nema tih uvjeta koji ovoj utrci mogu oduzeti titulu najljepše utrke grada Zagreba, istaknuo je. 

Stručnjaci Andrije Štampara sudjelovali u javnozdravstvenim aktivnostima, kao što su mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i analizi tjelesne mase uz prigodna savjetovanja, a vodili su i zagrijavanje sudionika prije utrke.

Voditeljica “Štamparova” Centra za preventivnu medicinu dr. Branislava Resanović kaže kako su zadovoljni velikim brojem sudionika utrke te koliko sugrađana prepoznaje važnost sporta i rekreacije.

– Još im je draže posvjedočiti činjenici da je već velik broj sugrađana razvio svijest o plućnoj hipertenziji, kaže.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!