U ovom kratkom vremenu od parlamentarnih izbora u Mađarskoj imamo priliku izraziti našu privrženost izgradnji daljnjih dobrih odnosa sa zemljama na zapadnom Balkanu – rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na otvorenju Nacionalnog štanda zemlje partnera koji je na 350 kvadratnih metara postavljen na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva koji se održava do 9 travnja u Mostaru.

– Čović (Dragan) me nazvao prije dva mjeseca i zamolio da 5. travnja budem u Mostaru. Ja sam odgovorio da će 3. travnja odlučiti mađarski birači hoću li biti nazočan ovdje, ali sam za svaki slučaj obećao (…). Nadao sam se da će me u tom mom obećanju oni podržati tako da sam, zahvaljujući njima i pozivu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića, danas ovdje – istaknuo je mađarski ministar vanjskih poslova.

Po njegovim riječima, mađarska su poduzeća na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva predstavljena na 350 kvadratnih metara.

– Nadam se da će njihova nazočnost još više ojačati i proširiti našu ekonomsku suradnju sa zemljama zapadnog Balkana – ustvrdio je ministar.

Naveo je kako je prošle godine ostvaren trgovinski rekord te da im je cilj da ga ove godine premaše.

 Sve što je iznad 5.3 milijardi eura na trgovinskoj razmjeni mora da je dobro, ocijenio je Szijjarto.

– Sa svoje strane obećavam srpskim, bošnjačkim i hrvatskim prijateljima da ćemo našu suradnju u budućnost zasnivati na međusobnom poštovanju te učiniti sve da ovaj dio Europe bude uspješno područje – poručio mađarski ministar.

 Uz njega, Nacionalni štand su otvorili i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te direktor Hungarien Export Promotion Agency (HEPA) Kristof Szabo.

Čović se zahvalio ovom prigodom predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu, izrazivši uvjerenje da će zajednička gospodarska i svaka druga suradnja ove dvije zemlje jačati.

Također je naveo kako su predsjednici vlada Srbije i Hrvatske Ana Brnabić i Andrej Plenković veliki prijatelji Bosne i Hercegovine.

– Oni danas zajedno čine i političku i ekonomsku obitelj, koja nam može biti veliko ohrabrenje da napravimo još jedan snažan iskorak i prema Europskoj uniji i prema stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali primarno prema političkoj dimenziji koja nam je nužna da bi imali jednu korektnu socijalnu politiku unutar same Bosne i Hercegovine – poručio je Čović. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!