Ne prestaju šokirati slike koje dolaze s oslobođenih ukrajinskih teritorija. Mučne snimke ubijenih civila iz Buče, koje su ostavili ruski vojnici, obilaze svijet. Iz drugog kijevskog predgrađa – Hostomela – nestalo je oko 400 stanovnika, tvrdi ukrajinska vojska. Sjedinjene Države pak najavile su da će poslati dodatnu pomoć za Ukrajinu u iznosu od 100 milijuna dolara.

Američki ministar obrane Lloyd Austin branio je američku reakciju na rat u Ukrajini u burnoj raspravi s republikanskim zastupnikom u Kongresu koji je Pentagon optužio da je precijenio ruske vojne sposobnosti.

-Je li vam palo na pamet da Rusija nije pregazila Ukrajinu zbog onoga što smo mi učinili? I zbog onoga što su učinili naši saveznici? Jeste li ikad razmislili o tome, pitao je Austin retorički zastupnika Matta Gaetza na Odboru za oružane snage Zastupničkog doma.

Austin i ostali američki dužnosnici kažu da je američka potpora ukrajinskim snagama, uz ukrajinsku snažnu volju da se suprotstavi, pomrsila planove Rusije da ostvari brzu pobjedu u ratu koji je sada ušao u šesti tjedan.

General Mike Milley, predsjednik Združenog stožera, rekao je da bi sukob u Ukrajini mogao trajati godinama.

-Mislim da je riječ o sukobu koji će trajati i mislim da će trajati godinama, rekao je Milley pred istim Odborom.

Dodao je da će “NATO, SAD, Ukrajina i ostali saveznici i partneri koji pružaju podršku Ukrajini u tome sudjelovati još prilično dugo”.

U istočnoj Ukrajini separatisti se uz potporu Rusije bore od 2014. godine, a u sukobu je poginulo oko 15.000 ljudi.

Sjedinjene Države najavile su da će deblokirati dodatnu pomoć za Ukrajinu u iznosu od 100 milijuna dolara, kako bi se ta zemlja mogla suprotstaviti ruskoj invaziji.

Ukrajini je “hitno potrebno još protutenkovskih sustava Javelin, kojima su SAD opskrbile Ukrajinu i koji se uspješno koriste u obrani te zemlje”, priopćio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

“Svijet je bio šokiran i zgrožen strahotama koje su počinili pripadnici ruskih snaga u Buči i cijeloj Ukrajini”, stoji u priopćenju američkoga državnog tajnika Antonyja Blinkena.

Nakon povlačenja ruskih vojnika u ukrajinskom gradu Buči otkriveni su deseci trupala.

– Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri odlučno podupiru suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine, dodao je.

Šef američke diplomacije potvrdio je da je s tom dodatnom pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače dodijeljeno ukupno 1,7 milijuna dolara američke pomoći za obranu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!