Projekt ‘Period’ inicijativa je bivših studentica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru u sklopu kojeg se studenticama osiguravaju besplatni higijenski ulošci, a dispenzeri s higijenskim ulošcima već su dostupni i postavljeni u toaletima ovog fakulteta.


Projekt su pokrenule Gloria Vidić i Marija Barun, magistrice Kliničke zdravstvene njege te bivše studentice Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, a ideju su dobile u prošloj akademskoj godini dok su bile članice Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Ideja za projekt došla je po uzoru na slične akcije u svijetu kojima je svrha iskorjenjivanje menstrualnog siromaštva, a i same voditeljice projekta su prvostupnice primaljstva što ih je dodatno potaknulo na cijelu inicijativu.

‘Provedena istraživanja u susjednoj Hrvatskoj, ali i svijetu o menstrualnom siromaštvu su zaista poražavajuća. Iako se o ovom problemu počelo sve više razgovarati, nažalost, malo toga se konkretno radi. Naša inicijativa je najmanje što možemo učinit;, poručila je Marija Barun, voditeljica projekta.


Osiguravanje besplatnih higijenskih uložaka nije jedini cilj projekta već i destigmatizacija menstruacije, uklanjanje menstrualnog srama te edukacija javnosti.

‘Želimo raditi na osvješćivanju javnosti da menstruacija i reproduktivno zdravlje žena nije tabu tema te o ovome treba otvoreno razgovarati i djelovati. Nadamo se da će ovo potaknuti i ostale fakultete i ustanove da učine isto i da će to biti samo prvi korak prema rušenju predrasuda i uklanjanju stigmi’, kazala je Gloria Vidić, voditeljica projekta.

Ovom projektu podršku je pružila Violeta koja je osigurala higjenske uloške i dispenzere.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!