Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banja Luci da Republika Srpska neće odbaciti Daytonski mirovni sporazum, bez obzira koliko puta bio prekršen.


Prema njegovim riječima, stalno nametanje rješenja u BiH i “sprovođenje samo muslimanske politike na međunarodnom planu kao politike BiH – urušava BiH”.

“Nametanje rješenja znači zatvoriti mogućnost za bilo kakav dogovor o bilo kojem pitanju i zato mislim da javnost treba znati da se Republika Srpska ponaša u skladu sa Ustavom. Bez obzira što neki isfrustrirani parlamentarci u Bundestagu govore o secesiji, Srpska je rekla da ne provodi nijedan postupak secesije, ali njima to nije dovoljno, oni zaključuju po svome i time doprinose da Srpska neće imati drugi izbor, šta god tko o tome mislio”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Komentirajući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Daytonski sporazum omogućio apartheid, Dodik je rekao da je taj sporazum potpisao Bakirov otac Alija Izetbegović.

“To je međunarodno pravni dokument koji su garantirale zemlje od Amerike do Rusije i treba biti provođen. Republika Srpska provodi Daytonski sporazum i nećemo ga odbaciti bez obzira koliko puta bio prekršen, stajat ćemo bar iza njegovih ostataka i pokušat ćemo i dalje da se ponašamo u skladu sa Daytonskim sporazumom, bez želje da bilo kome nanosimo bilo kakvu štetu, ali ovo je naprosto praksa koja neće moći dugo trajati”, rekao je Dodik.

Izetbegović je rekao da je Daytonski mirovni sporazum luđačka košulja na rukama patritotski i proeuropski orijentirane većine.

“Daytonski sporazum je omogućio apartheid i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi”, istakao je Izetbegović.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!