Ruske trupe u Rubižneu u Luganskoj oblasti pucale su sebi u nogu nakon što je napad na tanker s dušičnom kiselinom imao suprotan učinak, a vjetar je nosio opasni plin prema njihovim položajima. Dušična kiselina iznimno je opasna kad se udiše ili u dodiru s kožom.

Snimka prikazuje oblak dima i dušične kiseline kako nebo iznad Rubižnea u istočnoj Ukrajini boji u crveno nakon raketnog udara na tanker.

Načelnik regionalne vojne uprave Lugansk Serhij Hajdaj pozvao je mještane da koriste gas maske kako bi se zaštitili od plina. Udisanje dima može uzrokovati bronhitis, vrtoglavicu i, u ekstremnim slučajevima, plućni edem.

U izjavi objavljenoj na Telegramu, Hajdaj je rekao: “Pripremite zaštitne maske za lice natopljene otopinom sode”.

U kontaktu s očima dušična kiselina uzrokuje ozbiljna oštećenja s opsežnom nekrozom rožnice i konjunktive, što dovodi do gubitka vida – rekao je.

“Prva pomoć: ako dušična kiselina dospije u oči, isperite ih pod mlazom vode 10-30 minuta. Ako dospije na kožu, isperite zahvaćeno mjesto vodom, dodajte sodu bikarbonu i sapun”.

Međutim, lokalni dužnosnici kasnije su potvrdili da Ukrajinci nisu bili životno ugroženi, uzevši zamah na Ruse jer nisu zadali udarac obrambenim snagama Luganska.

U objavi na Facebooku poručili su: “Nema opasnosti po život stanovništva”.

– Rusi se ne znaju boriti, nisu ni izračunali u kojem smjeru vjetar puše – smatraju dužnosnici.

Rubižne se u subotu našao pod teškom vatrom, a oštećene su četiri kuće, skladište i sportska infrastruktura.

Dužnosnici su dodali: “Četiri osobe su ozlijeđene, četiri osobe su spašene iz ruševina i granatiranja, uključujući jedno dijete”.

Napad tankera s dušičnom kiselinom bio je drugi takav izveden u regiji Lugansk u ovom tjednu. Rusko ministarstvo obrane tvrdilo je u ožujku da je Rubižne pod kontrolom Luganske Narodne Republike. 

Izvor: Slobodna Dalmacija

error: Content is protected !!