U okviru obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja 105. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Modriča u ponedjeljak, 11. travnja, otkriveno je spomen obilježje poginulim i nestalim braniteljima te postrojbe.

Spomenik je izgrađen na groblju sv. Ilije u Garevcu na kojem su ugravirana imena 72 poginulih pripadnika postrojbe. Inicijativu i samu izgradnju spomen obilježja vodila je i uspješno okončala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Modriča, na čelu s predsjednikom Matom Marićem, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Vlade Posavske županije (PŽ).

Spomen obilježje je posvetio i predvodio tim povodom misno slavlje za poginule i nestale hrvatske branitelje kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru.

Sadržajima obilježavanja značajnog povijesnog datuma iz Domovinskoga rata bio je nazočan predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednik Vlade PŽ Đuro Topić, pomoćnik ministra branitelja PŽ Drago Kopić, predsjednik i dopredsjednik UDiVDR-a FBiH Nikica Tomić i Marijan Arlović, kao i predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a FBiH Lazar Martinović, ministar branitelja u Vladi Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić. dopredsjednik RS-a Josip Jerković i Davor Čordaš.

Na svečanoj akademiji predsjednik Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Modriča Mato Marić uručio je zahvalnice svima koji su pomogli u realiziranju ukupnog projektu, među kojima je bila i Vlada PŽ.

Tijekom akademije zajednička poruka je da najveća žrtva koju su dali branitelji u obrani – svoje živote, nikada neće biti zaboravljena, a postavljanje spomen obilježja njima u spomen jedan je od takvih znakova.

Izvor.pogled.ba

error: Content is protected !!