Građani se u posljednjih mjesec i pol dana suočavaju sa sve agresivnijim  poskupljenjima hrane i ostalih roba koje svako domaćinstvo mora kupovati, a većina je, zbog osiromašenih kućnih budžeta, najosjetljivija na skokove cijena onih najosnovnijih namirnica.


Među njima su, svakako, ulje, brašno, kruh, te pekarski proizvodi koji nigdje u svijetu ne predstavljaju nikakav luksuz, a kod nas to polako postaju.

Tako je cijena peciva, i to onih bez ičega, a koje dosežu težinu od 70 grama, u pojedinim pekarama i marketima u Banja Luci dostigla 0,5 KM.

S obzirom na to da vreća od 25 kilograma kvalitetnijeg brašna košta 33 KM, nije teško izračunati da je cijena kilograma oko 1,3 KM. To znači da kilogram ove osnovne namirnice košta taman koliko iznose 2,5 peciva?!

A o kolikom je poskupljenju riječ, svjedoči i činjenica da oni koji nisu bili upoznati sa novim cijenama, nerijetko vraćaju peciva koje su mislili kupiti.

– Juče sam u jednoj pekari planirao djeci kupiti šest peciva za doručak. Ostao sam zabezeknut kad mi je trgovkinja rekla da to košta tri KM, odnosno, da jedna košta 0,5 KM, a donedavno je bila 0,3 KM. Vratio sam ih i izašao iz radnje sa jednim kruhom, koji je također poskupio, ali ga je, opet, isplativije kupovati. Peciva su, praktično, postala najskuplji dio doručka ili večere, što nikada nije bilo. Pa, kao da ih prave od suhog zlata, a ne od brašna – poručuje Miroslav S. iz Banja Luke za Srpska info.

Izvor:srpska info

error: Content is protected !!