Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina u iznosu od 3,5 posto.

Tim povodom smo kontaktirali ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču (SBB), koji je pojasnio da će ovim povećanjem, uz ranije redovno usklađivanje, minimalne mirovine skočiti na 424 KM, a zagarantirane na 513 KM, piše Avaz.

Zagarantirane mirovine će iznositi 531 KM
– Jedan od prioriteta u radu Vlade FBiH i Ministarstva rada i socijalne politike je dodatna briga o umirovljenicima i njihova zaštita. U tom smislu ranije su donesene izmjene Zakona o MIO-u na Parlamentu FBiH, a koje se odnose na redovno i izvanredno usklađivanje. Poznato je da svake godine Upravni odbor Federalnog zavoda PIO-a donosi odluku o redovnom usklađivanju, a oni su donijeli odluku prije nekoliko dana o usklađivanju od 7,3 posto i najniže mirovine koje su iznosile 382 KM skočile su na 409 KM, a zagarantirane s 478 KM na 513 KM – poručio je Drljača.

Kako pojašnjava, Vlada je danas donijela dodatnu odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina od 3,5 posto.

– Napravljene su analize, dobili smo podatke od Zavoda MIO u kojim se kaže da postoje financijske mogućnosti da se povećavaju mirovine za 3,5 posto i na osnovu toga donijeli odluku. Povećanje mirovina stupit će na snagu s lipanjskim mirovinama, koje se isplaćuju u srpnju i prema tom povećanju minimalna mirovina će iznositi 424 KM. Zagarantirane mirovine će ovim usklađivanjem doći na 531 KM.

Povećanje približno 11 posto
U zbiru redovno i izvanredno usklađivanje će, kaže Drljača, iznositi približno 11 posto.

– Poručio je da se na ovaj način brine o najugroženijim kategorijama i traže najbolja rješenja. Oni su prioritet Ministarstva rada i socijalne politike, jer mi koristimo ono što su oni stvarali i na tome je zasnovan princip međugeneracijske solidarnosti. Oni su stvarali što mi koristimo, a ono što mi stvorimo koristit će naredne generacije. Naša je zadaća da sačuvamo fond za buduće umirovljenike.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!