Večeras, 22. travnja 2022. godine u 23.07 seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres kod Ljubinja u BiH, 45 km sjeverno od Dubrovnika. Magnituda potresa iznosila je 6.1 prema Richteru a intenzitet u epicentru VIII stupnjeva EMS. Potres se osjetio diljem RH, posebice u Dalmaciji. Potresi ovakva snage izazivaju štete na objektima, rekao je za za portal HRT-a Tomislav Fiket, dežurni seizmolog hrvatske seizmološke službe. 

Diljem Dalmacije građani su osjetili snažano podrhtavanje tla. Čitatelji nam javljaju kako se potres osjetio u Sinju, Splitu, Dubrovniku, Zadru, ali i u Karlovcu, Zagrebu, Rijeci i Puli.

– Ljudi u Dubrovniku su izašli na ulice u trenutku udara, ali su se već vratili kućama. Nitko nije prijavio štetu, bio je manji odron u mjestu Raba, ozlijeđenih nema. Stanovnici Dubrovnika su potreseni, ali nakon prvog udara vratili su se kući, javlja Ivana Brailo.

Fiket: Potresi ovakva snage izazivaju štete na objektima

Tomislav Fiket
, dežurni seizmolog hrvatske seizmološke službe kaže da je izmjerena magnituda potresa bila 6,1 po Richteru epicentralnom području.

– Pri takvoj magnitudi očekivane su materijalne štete, pa i rušenja slabijih objekata, rekao je Fiket za portal HRT-a. Sreća je da u tom području nema gusće naseljenih mjesta, dodao je.

– Nakon prvog udara uslijedila su još dva, 4 po Richteru i 3,5 po Richteru što je očekivano nakon potresa te magnitude, kaže Fiket.

Nema dojave o materijalnoj šteti iz gradova, ali ne znaci da je nema, rekao je dodavši kako je najjača magnituda za to područje procijenjena na 6,5, međutim u dubrovačkom zaleđu ili južnije u Crnoj Gori  može biti i jača.

Potres se osjetio i u Splitu, građani preplašeno zovu 112

Večeras oko 23.08 sati u Splitu se osjetio potres koji je uznemirio i preplašio Splićane. U splitskom Centru 112 rekli su kako brojni građani preplašeni i zovu ih u vezi potresa.

– U prvih petnaestak minuta nakon potresa zvale su nas na stotine građana, preplašeno pitaju šta se dogodilo, no zasad nemamo dojava o oštećenjima, rekli su u Centru 112.

Nešto prije nego se u Splitu osjetio potres, neki građani su dobili obavijest putem pametnih telefona da je potres u blizini.

Upute građanima u slučaju potresa

Hrvatski Crveni križ na svom je Twitteru objavio upute građanima u slučaju potresa:

➡️ Ako ste unutra, potražite zaklon i sklonite se od prozora/stakla i ne trčite van dok trese

➡️ Ako ste vani, sklonite se od svega što može pasti na vas (krovovi, stupovi…)

Na EMSC-u stanovnici Bosne i Hercegovine javljaju kako se potres izuzetno jako osjetio u Širokom Brijegu, Grudama i Ljubuškom.

Građani Mostara javljaju da ima manjeg urušavanja. Problema s opskrbom električne energije ima u Mostaru i u Čapljini. 

Najsmrtonosniji potresi u BiH

Najsmrtonosniji potresi koji su se dogodili posljednjih godina u krugu od tristo kilometara od Stoca (Bosna i Hercegovina):

15. travnja 1979. magnitude 6.9 imao je 129 žrtava,

1. lipnja 1905. magnitude 6.6 i 120 žrtava, te

26. studenog 2019. magnitude 6.4 stradalo je 51 osoba. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!