Bolovi u kostima mogu biti znak osjetljivosti, gripe, prijeloma, ali i dugotrajnih problema kao što je artritis.
Dok se u nekim slučajevima mogu liječiti, postoje bolovi za koje lijeka nema, ali mogu se umanjiti.
Pravilnom prehranom možete ublažiti bol. Dijetetičarka Molly Hembree za Eat This je otkrila koje namirnice mogu pogoršati bol u kostima, pa ih je potrebno izbjegavati.
Prerađeno crveno meso
Proizvodi poput hrenovki, hamburgera ili kobasica mogu povećati rizik od problema sa zglobovima, tvrdi Hembree.
Ovo meso sadrži nitrine i purine, kemikalije koje povećavaju upalu i uzrokuju bol u zglobovima.
Zašećerena pića
Općenito, pića s dodatkom šećera također se povezuju s upalom, a to može doprinijeti problemima sa zglobovima, ističe Hembree.
Isto kao što zaslađena hrana može dovesti do karijesa i oštećenja zubne cakline, tako djeluje i na kosti. Pretjeran unos gaziranih pića i drugih slatkih pića dovodi do povećanog rizika od prijeloma.
Punomasni mliječni proizvodi
Iako mliječni proizvodi mogu imati povoljan učinak na kosti zbog kalcija, mogu biti i štetni zbog kazeina, koji je mogući doprinos upali u vašim zglobovima.
Hembree tvrdi da punomasno mlijeko, maslac ili vrhnje s visokim udjelom masti mogu biti povezani s bolovima u zglobovima kod nekih ljudi, prenosi Index.
Neki morski plodovi
Hembree kaže da postoje neke vrste morskih plodova koje također mogu izazvati bolove u kostima.
Prekomjeran unos ribe poput inćuna, tune, kapice i sardina doprinosi velikoj količini purina. Purini se razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima moglo bi dovesti do dijagnoze gihta, poručila je.
Izvor: (www.jabuka.tv | Foto: Shutterstock)