Nakon izbijanja rata u Ukrajini, odnosno nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu 24. veljače, ruski nogomet prestao je imati bilo kakvu važnost na međunarodnoj sceni.Ruska reprezentacija diskvalificirana je iz svih natjecanja, a mnogi igrači također su odlučili napustiti lokalnu ligu.

Na takav potez odlučio se, između ostalih i reprezentativac Bosne i Hercegovine Dennis Hadžikadunić, koji je iz Rostova otišao na posudbu u švedski Malmo. 

Zbog sankcija koje su pogodile ruski nogomet, predsjednik lokalne lige Ashot Khachaturan odlučio je podnijeti ostavku. Njegov odlazak komentirala je supruga vlasnika moskovskog Spartaka Zarema Salikowa.

“Mislim da je Khachaturan brzo shvatio da se liga ne može oživjeti, a kamoli reformirati. Istodobno, ne želi sudjelovati u ovome, pogotovo kada malo toga ovisi o njemu lično. Mislim da ovo nije slabost ili emocionalna odluka. To je prije trijezna procjena situacije. Zašto bi bio odgovoran za procese koje sam nije pokrenuo? Tko god sad dođe, sumnjam da će ruska liga biti samostalna”, rekla je Salikowa, a prenosi portal Championat.com.

Supruga predsjednika Spartaka također je rekla u kakvom je trenutno stanju ruski nogomet.

“Ruski nogomet je u komi. Prije događaja u veljači, Rusija je bila na 36. mjestu FIFA-ine ljestvice. Ono što će se dogoditi za nekoliko godina je zastrašujuće. Biti u rangu s Iranom, Indijom i Pakistanom nije najbolja perspektiva”, dodala je Salikova.

Nakon što je Khachaturan otišao, Rusi su morali pronaći novog predsjednika tamošnje lige. U ponedjeljak je izbor pao na Aleksandra Alajeva, koji je u prošlosti dugi niz godina radio u Ruskom nogometnom savezu kao izvršni direktor.

izvor: sportsport.ba

error: Content is protected !!