I dalje nema mira u Ukrajini. Luhanska oblast gotovo je potpuno pod ruskom kontrolom. Ukrajina tvrdi da su Rusi fosfornim bombama napali Zmijski otok, s kojeg su se jučer povukli. Sjedinjene Američke Države šalju Ukrajini dva raketna sustava zemlja-zrak NASAMS, četiri protutopnička radara i do 150.000 komada topničkog streljiva kalibra 155 milimetara, što je dio najnovijeg paketa naoružanja za Ukrajinu.

Ukrajinska vojska optužuje Rusiju da je sinoć zapaljivim fosfornim streljivom napala Zmijski otok, strateški važnu točku u Crnom moru s koje su se jučer ruske snage bile povukle. Odesa i Zmijski otok važni su zbog pravaca izvoza ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. Ukrajina je zatražila od Turske da zadrži ruski teretni brod koji navodno prevozi 7.000 tona ukradenog ukrajinskog žita, što Moskva negira. Istodobno, strašni prizori 50-ak kilometara od Odese i dalje obilaze svijet dok Moskva tvrdi da nije povezana s tim napadom. Među poginulima ima i djece.

– Rusi su gađali stambenu zgradu u Serhijivki nadzvučnim krstarećim protubrodskim projektilom. Takvi projektili tipa X-22 predviđeni su za napade na nosače aviona i druge velike ratne brodove, a ruska vojska njima gađa stambene zgrade u kojima su civili. Riječ je o svjesnom, direktnom ruskom teroru, a ne o nekoj pogrešci ili slučajnom raketnom udaru. Ubijeno je četvero ljudi iz jedne obitelji. Ubijen je 12-godišnji dječak imena Dmitro. U ovom trenutku na popisu poginulih je 21 osoba, a oko 40 je ranjenih. Nažalost, broj poginulih raste, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

Više od četiri mjeseca traje ruska invazija na Ukrajinu gdje je život postao, kažu ukrajinski branitelji na prvim crtama bojišta, pakao na zemlji.

– Moral naših momaka iznimno je visok, bore se u nemogućim uvjetima. Tući će neprijatelja do potpunog uništenja sve dok ne dođemo do granica iz 2014. uključujući Krim, izjavio je Artem Ruban, ukrajinski vojnik, Bahmut. 

I dok rat i dalje bjesni iz nedavno okupiranog Sjeverodonecka koji je gotovo sasvim uništen, preživjelo stanovništvo bori se s raznim nedaćama iz dana u dan.

– U usporedbi s onim što smo prošli, sada je tiho i mirno, može se reći. Samo pokušavate živjeti sa svim onim što ste vidjeli i preživjeti. Nema vode, nema svjetla. Budućnost je zastrašujuća, nema još razloga za optimizam, kazala je Elena Ivanova, stanovnica Sjeverodonecka.

Rusija je povećala broj raketnih napada na ukrajinske gradove nakon što su njene snage postigle uspjehe na bojištu na istoku Ukrajine. Kao odgovor na teško granatiranje ruskog topništva i nesmiljene napade stiže najnoviji američki paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od otprilike 820 milijuna američkih dolara. Paket će uključivati i dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!