Legendarna zadarska “ruzinava skakaonica” na Kolovarama čeka bolje dane. No, planovi za njezinu obnovu ipak nisu pali u vodu. Sada je napokon osiguran novac i obnovi bi se trebalo pristupiti poslije sezone kupanja te bi trebala biti gotova do kraja godine. Ovaj tjedan počela je i škola skokova u vodu. 

Stara dama, više joj je od šezdeset. Nagrizena morem, solju i zubom vremena. No, tko se s nje nije bacio, nije, reklo bi se, iz Zadra. S “trice”, “petice” ili “desetke”, po afinitetima i hrabrosti. Zadarski pomladak smjelo nastavlja tradiciju. Petru je skok s deset metara mačji kašalj. Iako kaže, skokovi su mu tek usputni, želi biti nogometaš.

– Na noge znam samo s desetke. S petice na glavu, s trice salto, salto i pol unazad, rekao je Petar iz Zadra.

– Samo me sestra gura s trice, rekao je Pavle iz Zadra.

Škola za učenje osnove skakanja počela je ovoga tjedna. Ima početnika, ali već i utrenirane djece. U svakom slučaju, dobar bijeg od tableta i mobitela.

– Ima danas djece tu, ali daleko je to od one motorike prijašnje djece i generacije prije mene. Ljudi su igrali sve sportove, istaknuo je Jurica Kurjak, trener skokova u vodu.

I trener se bacio s desetke s već pet godina. Kaže, možda i nije osnovni motiv bio hrabrost, nego dobro poznati sram na zadarskoj skakaonici. Natrag nema skalicama.

– Prijašnjih godina bazen je bio krcat. I onda kad se popneš gore, cijeli te bazen gleda. Pogotovo tako malo dijete. Kad se popne, cijeti te gleda bazen pa se ti spusti skalama, ne bi od srama, objasnio je Kurjak.

Zadarska pročelnica za kulturu i sport prisjeća se svojih uspomena sa skakaonice.

– Da s pet metara, nikad s deset. Popela sam se jednom, ali bilo je previše za mene, rekla je Dina Bušić, zadarska pročelnica za kulturu i sport.

– Procijenjena vrijednost obnove skakaonice je 820.000 kuna plus PDV. Radove započinjemo u devetom mjesecu i do kraja godine smo gotovi, dodala je.

Leopold iz Zadra prvo je skočio, a potom dao izjavu.

– Želim biti Nindža, trenirat ću skokove, ali doma treniram Nindžu, rekao je Leopold iz Zadra.

Leopold je najmlađi u ovoj skupini. Sedam mu je godine tek. Na zadarskoj skakaonici, simbolu grada, gradskoj sportskoj atrakciji i sam atrakcija.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!