Nedostatak radne snage itekako se vidi u mesnoj industriji. Na sjeveru Hrvatske mesara gotovo nema. Posljednjih godina mnogi su otišli u susjednu Sloveniju i Austriju gdje su plaće i trostruko veće. No trendovi se polako mijenjaju – u čakovečkoj Vajdi nakon stipendiranja i srednje škole zaposlili su pet mesara.

Vilim Simon, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda kazao je da su u toj tvrtki svjesni nedovoljnog broja mladih mesara.

– U zadnje tri godine u projekt školovanja mladih uložili smo više od pola milijuna kuna. Osim stipendija, našim stipendistima omogućavamo besplatne udžbenike, mogućnost da tijekom prakse ostvare učeničku nagradu, plaćeni su im troškovi prijevoza, imaju besplatni obrok, tijekom ljeta mogu raditi preko učeničkog ugovora i naravno, nakon obrazovanja imaju osigurano radno mjesto, naglasio je.

Simon govori kako je Vajda ove godine zaposlila pet mesara. Kako kaže, zanimanje mesara nije lagano, ali će njih uvijek trebati. Pokušavaju mladima približiti to zanimanje kroz projekt stipendiranja i privući ih time što će nakon školovanja dobiti siguran posao.

– Startna plaća, ovisno o odjelu gdje rade, je 6.000 kuna, ali ona s vremenom raste. S prekovremenim satima ta plaća može biti i veća od 10.000 kuna, istaknuo je Simon.

Na pitanje kako su se trenutna poskupljenja odrazila na mesnu industriju, Simon je rekao kako će poskupljenja energenata utjecati i na poskupljenje proizvoda.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!