Kako izgleda život glavne brodske stjuardese na luksuznoj superjahti, za rubriku Putovanja britanskog Daily Maila otkrila je Hrvatica Martina Drežančić.

Ispričala je sve o tome kako izgleda tipičan radni dan, ali i govorila o neobičnim prohtjevima bogataša koji iznajmljuju skupocjena plovila. Jedan od bizarnijih je zahtjev gosta koji je tražio kokošja jaja, ali isključivo od kokoši koje jedu samo crve. Naime, želio je maksimalnu količinu proteina u jajima.

Martina Drežančić trenutačno radi na jahti dugoj 48 metara pod nazivom M/Y Freedom, koja može primiti do 22 gosta. Plovi Jadranskim morem, a ima kino dvoranu, teretanu, bazen, hidromasažnu kadu, sobu za masažu i veliki izbor igračaka za vodu. Troškovi najma se kreću između 80.000 eura i 100.000 eura tjedno.

– Ponekad gosti žele stvari koje ne možete ni zamisliti. Uglavnom im ispunimo želju, ali ako ne, uvijek pronađemo alternativno rješenje.

Bez obzira na želje gostiju, Martina uvijek ima isti pristup: gostu nikad ne reci ne. Daily Mail piše kako Martina vojnički precizno izvršava svoje zadatke.

Ona radi kao stjuardesa na jahti već dvije godine i tvrdi da je riječ o poslu koji zahtijeva vojničku disciplinu.

– Tko se ne pridržava pravila, mora napustiti brod. Od samog početka meni je jasno što se očekuje. Zaista je važno da se gosti ponašaju sukladno tome. Nema mjesta za ‘ali‘. Postoji samo jedan način na koji se stvari obavljaju. I vjerujte mi, isprobala sam sve načine.

Martina Drežančić otkrila je kako je zaradila nadimak Hitler zbog stroge discipline na kojoj inzistira.

– Ja sam doista jako stroga. Ali to je jedini ispravan način. Ako svatko odrađuje svoj posao kako treba, funkcioniramo kao švicarski sat. Nema provjeravanja, ponavljanja i gubljenja vremena bez razloga. I svaki član posade mora biti u stanju napraviti sve što je potrebno.

Martina je objasnila što sve podrazumijeva njezin posao, naravno osim traženja kokoši koje jedu samo crve.

– Naporno radno vrijeme i puno čišćenja. Čistimo stvari koje su već čiste. Moj radni dan traje minimalno 16 sati. Obično se budimo oko 6.30 ujutro, jer moramo biti spremni poslužiti doručak u 7.30, koji ponekad traje do 11 sati. Nakon što počistimo stol i pripremimo ručak, a to je obično između 13 i 15 sati, možda se ugrabi nešto slobodnog vremena dok gosti plivaju.

– Ipak, često ima nešto za odraditi, od punjenja hladnjaka do čišćenja otisaka prstiju, provjere gostiju, organizacije pranja rublja i slično. Kasnije s chefom prolazimo kroz jelovnik, uvijek ostavljajući mogućnost za posebne zahtjeve. Zatim se u 18 sati presvlačimo u noćnu uniformu, počinjemo posluživati koktele i pripremati se za večeru, koja se često pretvori u zabavu sve do dva ujutro, ispričala je.

Odgovara i na upit ima li mjesta za romantiku.

– Ljubavne afere na brodovima na kojima sam dosad radila za mene su neprihvatljive. Možete biti pristojni, prijateljski raspoloženi, ali uvijek svjesni granice koju ne smijete prijeći. Romansa bi mogla utjecati na radnu atmosferu. Primjerice, ako otpustite jednog člana posade, otići će i njegov dečko/cura. U ovom poslu, ne preporučuje se gubitak dvoje radnika, pogotovo u špici sezone.

Najteži dio posla za Martinu predstavlja pronalaženje radnika i organizacija rada.

– Nije lako pronaći 12 ljudi koji se dobro slažu i bez problema rade jedni s drugima. Minimalno šest mjeseci živite jedni s drugima. Moram prepoznati kako se ponašati prema svakome od njih. Ako uzmete dvoje ljudi i bacite ih morskim psima, jednoga će pojesti, a drugi će nastaviti plivati s njima. Dakle, najteže je stvoriti dobar tim.

Posao stjuardese na jahti je izuzetno zahtjevan i iscrpljujući, no nagrada može biti ogromna.

– Najveća napojnica koju sam dobila bila je 10.000 eura u gotovini. Također sam dobila puno darova, ispričala je Martina, prenosi Jutarnji list.

Izvor:jutarnji.hr

error: Content is protected !!