Sedam igrača Australske nacionalne ragbijaške lige (NRL) odbilo je javno promovirati LGBT simbole i bojkotirat će ključnu utakmicu zbog odluke njihove momčadi da nose dresove s bojama LGBT zastave.

Naime, Manly Warringah Sea Eagles, klub iz Sydneya danas će postati prvi tim u natjecanju koji će nositi dres koji promiče LGBT uključenost u sportu. Neki igrači pobunili su se protiv toga, pišu strani mediji.

Trener Des Hasler rekao je da je klub napravio “značajnu pogrešku” koja je izazvala “zbunjenost, nelagodu i bol kod mnogih ljudi, posebno onih skupina čija ljudska prava zapravo pokušavamo podržati”.

“Nisu bili uključeni ni u kakvu raspravu, a u najmanju ruku trebali su biti konzultirani“, rekao je Hasler.

Pravila igre kažu da igrači iz iste momčadi ne mogu nositi različite dresove, tako da tih sedam igrača neće moći zaigrati.

To su: Josha Aloyaija, Jasona Saaba, Christiana Tuipulotua, Josha Schustera, Haumolea Olakauatua, Tolua Koulea i Toafofa Siplija.

Ova utakmica ima veliku važnost jer daje šansu klubu da uđe u finale NRL-a. Trener je izjavio kako poštuje odluke igrača i da je zabrinut za njihovu dobrobit.

I ranije su se australski sportaši usprotivili nošenju ovakvih dresova. Naime, prošle godine AFL ženska igračica Haneen Zreika propustila je utakmicu nakon što je odbila nositi dres iz vjerskih razloga.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!