Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je Zakon o ustanovama socijalne zaštite u FBiH, koji stupa na snagu osam dana nakon objave u Službenim novinama FBiH.

Zakon uređuje rad pet javnih ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Parlament Federacije Bosne i Hercegovine – Drin, Bakovići, Pazarić, Ljubuški i Sarajevo.

“Cilj je uspostaviti kvalitetan zakonski okvir za transformaciju oblika skrbi o socijalno osjetljivim kategorijama u ustanovama socijalne zaštite. Također, želimo otkloniti većinu uočenih problema vezanih uz uspostavu i provedbu minimalnih standarda stručnog rad, te od strane ovih ustanova ispuniti potrebne infrastrukturne preduvjete za kvalitetno pružanje usluga i značajno profesionalizirati rukovodeća, nadzorna i rukovodeća mjesta“, kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

U obrazloženju se navodi da predloženi tekst zakona predstavlja kvalitetan pravni okvir za transformaciju postojećeg oblika zbrinjavanja socijalno osjetljivih kategorija u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH.

Predviđenim zakonskim rješenjima otklanja se većina uočenih problema u vezi s uspostavljanjem i provedbom minimalnih standarda stručnog rada i ispunjavanja potrebnih infrastrukturnih pretpostavki federalnih ustanova socijalne zaštite za pružanje kvalitetnih usluga svojim korisnicima.

Nadalje, rukovodeća, nadzorna i rukovodeća radna mjesta značajno su profesionalizirana, unaprijeđen unutarnji, stručni i inspekcijski nadzor, te je osiguran adekvatniji način financiranja njihove djelatnosti u odnosu na postojeći.

Prema definiciji, federalne ustanove socijalne zaštite su:

Ustanova za socijalnu skrb i zdravstvenu skrb – Bakovići, – Ustanova za socijalnu skrb i zdravstvenu skrb – Drin,
Ustanova za socijalnu skrb i zdravstvenu skrb – Ljubuški, – Ustanova za socijalnu skrb, zdravstvenu skrb, odgoj i obrazovanje – Pazarić i
Ustanova za socijalnu skrb, odgoj i obrazovanje – Sarajevo
Ove ustanove su sljednici zavoda čija je prava i obveze osnivača preuzeo Parlament FBiH Zakonom o preuzimanju prava i obveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH.

Socijalna skrb, u smislu ovoga zakona, predstavlja institucionalno i organizirano zadovoljavanje osnovnih životnih potreba pojedinca u pogledu stanovanja, prehrane, održavanja osobne higijene i slično, uz osiguranje odgovarajućih materijalno-tehničkih i prostornih uvjeta. .

Zdravstvena zaštita, u smislu ovoga zakona, provodi se sukladno propisima o zdravstvenoj zaštiti i propisima o zdravstvenom osiguranju, a obuhvaća pružanje usluga i provođenje aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti. bolesti, kao i pravovremeno liječenje i rehabilitaciju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!