Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok u istom dahu prijete “institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom” BiH, poručili su iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

– Stav Sjedinjenih Američkih Država u pogledu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH je dobro poznat i ostaje nepromijenjen. Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima.

Visoki predstavnik Schmidt dao je strankama šest tjedana da se uključe u dijalog radi rješavanja hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Vrijeme stranaka bi najbolje bilo utrošeno na to, umjesto na antidejtonske prijetnje i razmjenjivanje zapaljivih optužbi – naveli su iz Veleposlanstva SAD u BiH.

Nakon što su ranije kritizirali čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog njegovih izjava o “prebrojavanju” Bošnjaka koje su protumačene kao ratnohuškačke, iz veleposlanstva SAD-a sada su izravno prozvali i čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, čije izjave također smatraju neprihvatljivima.

Predsjedništvo HNS-a, na čijem je čelu Čović, u petak je nakon razmatranja stanja u BiH prouzročenog neuspjelom provedbom izborne reforme donijelo zaključak kako je vrijeme za “pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima”.

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH. Na taj korak, kako smatraju u HNS-u, sada su prisiljeni zbog “bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini”.

/HMS/

error: Content is protected !!