I ovog ljeta brojni ugostiteljski radnici odlučili su raditi sezonski posao na Jadranu zbog boljih uvjeta, što predstavlja problem vlasnicima restorana, hotela i motela, jer je skoro nemoguća misija pronaći kuhara i konobara.

Zbog toga pojedinci su se odlučili uvesti radnu snagu, tako da su prije nekoliko dana u sarajevskim hotelima počela raditi dvojica kuhara sa Mauricijusa.

– Jednostavno, ljudi su prisiljeni na ovaj način riješiti problem. Po turskim restoranima već nekoliko godina dolaze kuhari iz Turske. Imao sam priliku da upoznam kolege sa Mauricijusa koji sigurno znaju posao, ali im treba vremena da se naviknu na našu kuhinju i mentalitet. Naravno od njih se može naučiti o kuhinji sa otočkih zemalja i toplijih krajeva, kaže za Faktor Hamid Hadžić, šef kuhinje hotela Hills na Ilidži.

Kaže da isti problem imaju i u Hrvatskoj.

–Kuhari iz Hrvatske idu za duplu plaću u Njemačku ili Irsku ili druge zemlje Europske unije. Svatko ide gdje mu je bolje ili misli da će mu biti bolje. Potrebno je raditi projekte kao što je je to napravila Gospodarska komora Sarajevske županije. U pitanju je bila prekvalifikacija kadra i super bi bilo da se to radi stalno. Od 60 djece koja završi školovanje za kuhara, samo 20 ostane u zanatu. Trebalo bi da se više djece upisuje i da se potiču da ostanu u profesiji. Pitanje je da li škole imaju kapaciteta da educiraju toliko djece. Kako godine budu odmicale sve će biti gore, dodaje Hadžić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!