Visoki dužnosnici Europske unije pozdravili su odluku Kosova da privremeno odgodi primjenu odluke o novom režimu ulaska na Kosovo s osobnim identifikacijskim dokumentima i registarskim tablicama izdanim u Srbiji.

Nakon napetosti u nedjelju, situacija je u ponedjeljak mirna na sjeveru Kosova, no zbog barikada na prilazima dvama graničnim prijelazima prema Srbiji, zabranjen je prolaz preko granice za putnički promet.

Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije, na Twitteru je pozravio odluku Prištine da odgodi primjenu novog režima do 1. rujna.

”Pozdravljamo odluku Kosova da odgodi mjere do 1. rujna. Očekujem da sve blokade na cestama budu odmah uklonjene”, napisao je Borell na Twitteru.

Posebni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, također je pohvalio odgodu i poručio kako Europska unija očekuje uklanjanje barikada na cestama. Uz to je zahvalio SAD-u, tj. njihovom veleposlanstvu na Kosovu što su poduprle nastojanja EU-a da dođe do jednomjesečne odgode odluke kosovske vlade.

”Borrell je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam veleposlanstvu SAD-a na snažnoj podršci”, napisao je Lajčak na Twitteru.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!