Odijevanje u visokoj politici ima posebna pravila i protokol. Ipak i unutar tih čvrstih uzusa postoji prostor za iskorake.

I ne samo to, izborom odjeće i odjevnih detalja može se poslati i politička poruka. Kakve je naprimjer slala šefica Madeleine Albright svojim izborom broševa.

U tom kontekstu može se gledati prekjučerašnji posjet predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu. Taj je posjet izazvao globalnu napetost visokoga ranga koja još traje s vojnim vježbama kineske vojske oko otoka.

image

Nancy Pelosi sletjela je na Tajvan u utorak navečer i zasjala iz mraka u ružičastom odijelu s hlačama. Ako je njezin cilj signalizirati američku predanost demokraciji koju je opisala kao “živopisnu”, onda je nošenje ružičaste odjeće također bio oblik političke komunikacije.

Ranije tog dana nosila je isto odijelo sa štiklama i nizom bisera za posjeta malezijskom parlamentu. Zbog toga njezina odluka da na Tajvan stigne u njemu nije ništa manje promišljena. Samouvjerena, moćna, ali bez prijeteće, ružičasta je izgledala kao čin prijateljstva prema Tajvanu, a ne kao ratobornost prema Kini, piše Oscar Holland za CNN.

Zanimljivo je da je sličnu odjeću nosila Hillary Clinton 1995. na Četvrtoj svjetskoj konferenciji UN-a o ženama u Pekingu pa ako je Pelosi namjeravala evocirati sjećanje na to Hillaryno otvoreno kritiziranje Kine, to bi svakako bilo suptilno provokativno.

Nema sumnje da Nancy Pelosi cijeni i redovito koristi snagu odjećeOd usklađenih maski za lice i “šalova moći” do sufražetski bijele koju su ona i drugi nosili 2020. prosvjedujući protiv tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Bilo je tu vruće ružičasto odijelo koje je nosila (s ružičastim salonkama) za posljednju službenu fotografiju predsjednika odbora Zastupničkog doma i haljina boje fuksije koju je odabrala za prisegu na 116. Kongresu, na kojem je sudjelovalo rekordnih 127 žena. Čak se može vidjeti kako nosi ružičasti blejzer na svojoj službenoj profilnoj slici na Twitteru.

Pelosi svoj izbor odjeće tretira kao još jednu žicu na svom političkom luku. Odjeća nosi simboliku i poruka Pelosinog ružičastog odijela čula se u Taipeiju, Pekingu i šire, piše Oscar Holland za CNN.

Nadamo se da će se ta poruka iščitati u mirnome ključu i da će na izbor odjeće odgovoriti odjećom, a ne nosačima zrakoplova.

Izvor: Slobodna Dalmacija

error: Content is protected !!