Direktor poduzeća Elektroprivreda Republike Srpske Luka Petrović izjavio je Srni da će danas biti objavljen javni poziv za sudjelovanje domaćinstava u sustavu prozjumera , odnosno za ugradnju solarnih panela na krovove domaćinstava.

Petrović je rekao da će Elektroprivreda Republike Srpske sa sustavom prozjumera, koji će činiti oko 8 posto potrošača u Republici, biti jedinstven u regiji sa čime će osigurati dodatnih 280 gigavatsati električne energije za Srpsku.

On je naveo da je ukupna proizvodnja električne energije Elektroprivrede Srpske godišnje oko 5.600 gigavatsati električne energije godišnje, što znači da će sa ovim programom osigurati dodatnih pet posto.

Petrović je dodao da će sa projektima koji su u izgradnji, kao što su hidroelektrana Bistrica, hidroelektrana Dabar, vjetropark Hrgud, solarna elektrana Binje jedan i hidroelektrana Buk bijela, kada se stave na mrežu osigurati dodatnih 25 posto električne energije u sustavu.

–Sa sustavom prozjumera i projektima koji su u tijeku osigurat ćemo dodatnu trećinu postojeće količine električne energije u Republici Srpskoj. Ostvarit će se značajni prihodi, sa ovih pet projekata i programom energetske održivosti domaćinstava i gospodarstva dodatni prihodi će biti oko 750 milijuna KM – rekao je Petrović.

Kad je riječ o programu energetske održivosti za domaćinstva i gospodarstvo, Petrović je rekao da je Elektroprivreda Srpske odlučila obratiti pažnju na kategorije koje imaju manje prihode u domaćinstvima.

–Osnovni kriteriji za sustav prozjumera koji Elektroprivreda Srpske treba da provede za građane su prosječna primanja po članu domaćinstva na osnovu kojih će dobiti 70 bodova, drugi kriteriji koji nosi 20 bodova jeste prosječna potrošnja električne energije u zadnjih 12 mjeseci, što je veća imat će i više bodova i ostalih 10 bodova dobijaju nositelji brojila koji su ili nezaposleni ili umirovljenici sa mirovinom manjom od prosječne mirovine, rekao je Petrović.

–Nakon provjere točnosti podataka, moći ćemo krajem rujna, početkom listopada definirati konačan spisak 50.000 korisnika o opskrbi u Srpskoj – rekao je Petrović.

On je naveo da će sve će biti praćeno računarskim sustavom na kome će se imati pregled proizvodnje i potrošnje online.

–Ovo je jedan od najmodernijih sustava prozjumera, građanima će omogućiti povećanje kapaciteta panela i proizvodnje električne energije do 20 posto od postojeće godišnje potrošnje, a to znači da će imati mogućnost priključenja novih električnih uređaja ili veću potrošnju električne energije sa svojih krovova – rekao je Petrović.

On je naglasio kako su benefiti od ovog programa ti što građani u idućih 25 godina neće plaćati račune za električnu energiju, ali će deset godina otplaćivati tu elektranu, kada će ona postati njihovo vlasništvo.

–Ta elektrana će građane koštati koliko ga je koštao dosadašnji godišnji račun umanjen za 10 posto. Eventualna povećanja cijene električne energije se neće odnositi na onoga tko zaključi ugovor – rekao je Petrović.

On je apelirao na građane koji imaju manji prosjek primanja da se prijave za program jer mogu imati ogromne benefite.

–Građani će platiti maksimalno do 60 posto vrijednosti postrojenja, a ostatak će financirati Elektroprivreda Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku učinkovitost – kaže Petrović.

On je rekao da je Elektroprivreda Srpske preuzela na sebe i održavanje tih postrojenja u vremenu od 10 godina dok građanin ne otplati postrojenje, a vijek trajanja postrojenja je 25 godina.

–Na ovaj način doći ćemo do viškova električne energije u sustavu, što ćemo unovčiti, a Elektroprivreda Srpske će imati korist od toga. Mi ćemo taj naš višak uložiti u subvencioniranje niske cijene ovih postrojenja. Za one građane koji ne budu kvalificirani za program, postoji mogućnost da mogu da aplicirati putem banaka da dođu do kreditnih sredstava da izaberu izvođača i da imaju sistem prozjumera, rekao je Petrović.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!