Sigurnosna situacija u BiH je i dalje mirna i stabilna i u tom smislu, obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundeswehra, su neutemeljena, priopćeno je iz Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH.

U priopćenju se navodi kako se u zadnje vrijeme bilježi porast broja izjava o perspektivama za implementaciju mirovne operacije EU Altea, te ističe kako su ove izjave očigledno spekulativne.

-Paralelno se nameće ideja da u slučaju hipotetičkog izostanka produžetka misije nakon predstojećeg u studenom ove godine razmatranja ovog pitanja u Vijeću sigurnosti UN-a, prisustvo NATO kontingenta u BiH potrebno je hitno pojačati. Polazimo od toga da, kako proizlazi iz posljednjeg izvješća snaga EU Sigurnosti sigurnosti UN-a, sigurnosna situacija u BiH je i dalje mirna i stabilna. U tom smislu, obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundeswehra, su neutemeljena, a pogotovo neprihvatljivim smatramo pozivanja na utjecaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH, navodi Veleposlanstvo Rusije u BiH.

Kažu kako “rastuća propagandna galama oko Altee nije slučajna”. -Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću “NATO-izaciju” BiH, naglašava su u priopćenju ruskog veleposlanstva.

-To se nikako ne radi u interesu jačanja unutarnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju. U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati “slabost” EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a, ističe se Veleposlanstvo Rusije u BiH.

Pozivaju dužnosnike u BiH da se “ne uvuku u umjetno nametnutu igru označenim kartama, da bez vanjskog diktata započnu sadržajan dijalog o aktualnim unutarpolitičkim problemima”.

-Što se tiče Rusije, ona dosljedno polazi od svojih obveza kao jamca Mirovnog sporazuma u BiH, stoji u priopćenju Veleposlanstva Rusije u BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!