Kinesko-kanadski milijarder Xiao Jianhua osuđen je na 13 godina zatvora, a tvrtka kojom je upravljao kažnjena je s rekordnih osam milijardi dolara zbog financijske prijevare i podmićivanja.

Sud u Šangaju osudio je 50-godišnjaka iz konglomerata Tomorrow Holdings za nezakonito uzimanje javnih depozita, prisvajanje nekretnina i podmićivanje. Sam Jianhua kažnjen je s gotovo milijun dolara.

U optužnici je stajalo da su ovaj milijarder i tvrtka u državnom vlasništvu od 2001. do 2021. državnim dužnosnicima dali dionice, nekretnine, gotovinu i drugu imovinu u ukupnoj vrijednosti od 100 milijuna dolara kako bi izbjegli financijski nadzor i nezakonito ostvarili svoje interesa.

Jianhua je rođena u Kini i studirala je na Sveučilištu u Pekingu, najboljoj visokoškolskoj ustanovi u zemlji. Također je bio poznat po tome što je bio povezan s elitom Komunističke partije. Od 2017. godine, kada je protiv njega počela istraga, nije se pojavljivao u javnosti.

U međuvremenu je država restrukturirala njegovo poslovno carstvo. Informacije o tome što se događa Jianhui počele su se pojavljivati ​​ove godine. Prošlog mjeseca počelo mu je suđenje, pet godina nakon što su ga kineski agenti navodno oteli iz hotela Four Seasons u Hong Kongu, piše Guardian.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!