Poljska ide prema recesiji, njezina valuta gubi na vrijednosti, a inflacija je među najvišima u EU, ali čelnik središnje banke ima druge brige.

Opasnost za Poljsku vreba iz Berlina i Bruxellesa, upozorio je Adam Glapiński u intervjuu za Gazetu Polsku. Njemačka teži “oporavku u nekom obliku svojih bivših zemalja, koje su sada unutar granica Poljske, i pokoravanju čitavog ovog pojasa zemalja između Njemačke i Rusije”, rekao je Glapiński, misleći na teritorijalni raspored nakon Drugog svjetskog rata kada su neke istočne njemačke teritorije predane Poljskoj. Pomicanje granica odavno su prihvatile njemačke vlade.

Upozorio je da planove Berlina gura Donald Tusk, čelnik Građanske platforme, glavne oporbene stranke u Poljskoj, te bivši poljski premijer i predsjednik Europskog vijeća, prenosi Politico.

“Godinu dana se govori da zadatak koji je Bruxelles postavio Tusku nije samo da on svrgne postojeću poljsku vladu i usmjeri našu zemlju na put prema eurozoni”, rekao je Glapiński. “Kada ti zadaci budu ispunjeni, Tusk se treba vratiti u Bruxelles, postati šef Europske komisije i nastaviti s ubrzanim naporima za izgradnju europske države.”

Sve je to dio šire sheme Berlina da uspostavi kontrolu nad kontinentom, upozorio je Glapiński, blizak prijatelj poljskog de facto čelnika Jarosława Kaczyńskog i čelnik Nacionalne banke Poljske od 2016. U jednom ranijem intervjuu, Glapiński je rekao: “Tusk poslan je s planom uključivanja Poljske u njemačko europsko carstvo.”

EU “želi dati ovaj novac sljedećoj vladi”, rekao je središnji bankar

Tusk nije obožavatelj Glapińskog i obećao je da će, ako oporba pobijedi na sljedećim izborima, Glapiński ostati bez posla, ustvrdivši da je ranije ove godine nepropisno imenovan za drugi petogodišnji mandat.

Ali za sada je Glapiński čvrsto zadužen za Nacionalnu banku Poljske i tvrdi da je Europska komisija u dosluhu s Njemačkom i da djeluje protiv poljske nacionalističke vlade koju vodi stranka Pravo i pravda (PiS) Kaczyńskog. Glapiński kaže da zato EU ne isplaćuje 35 milijardi eura zajmova i bespovratnih sredstava u okviru fonda Unije za oporavak od pandemije.

Bruxelles kaže da kako bi dobila novac, Poljska mora ispuniti dogovorene “prekretnice” i poništiti promjene u sudskom sustavu za koje se smatralo da ga stavljaju pod političku kontrolu, ali pristaše Glapińskog i PiS-a tvrde da se Komisija igra politike.

EU “želi dati ovaj novac sljedećoj vladi”, rekao je središnji bankar. Ono što posebno smeta Bruxellesu i Berlinu je što je Poljska tako uspješna priča, dodao je.

“Imati suverenu središnju banku, naš vlastiti novac — zlote — i naš dinamičan gospodarski razvoj je ono što ih najviše ljuti”, rekao je Glapiński. Poljska je pristala usvojiti zajedničku valutu kada se pridružila EU 2004., ali sadašnja vlada želi ostati pri zlotu.

Izvor: narod.hr/Politico

error: Content is protected !!