Plivska jezera su najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini i dio su turističke ponude koja godišnje u Jajce dovede više od sto tisuća turista.

Rijeka Pliva je u svom srednjem toku stvorila dva jezera, Veliko i Malo, koja su zaštićena kao nacionalni spomenik.

Jezera se nalaze na udaljenosti od četiri kilometra od centra Jajca, a Dragan Glavaš, stručni suradnik Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, kazao je kako je ovaj krajolik jedan najposjećenijih turističkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

– Godišnje ovo mjesto posjeti više od 100.000 gostiju. Ljudi dolaze iz svih krajeva zemlje i cijelog svijeta. To je mjesto za posjete, kupanje, sport i rekreaciju – istaknuo je Glavaš i dodao kako je prostor u potpunosti očuvan.

Naglasio je kako su Plivska jezera oduvijek privlačila turiste, sportaše i ljubitelje prirode.

Podsjetio je da je 1963. godine Veliko Plivsko jezero bilo domaćin sedmog europskog i izvanrednog Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

– Također, 2016. godine održano je Svjetsko prvenstvo u mušićarju. Ovo su samo neka od događanja koja se odvijaju na tim jezerima – kazao je Glavaš, dodavši kako je jezerska voda zbog svoje specifične gustoće i mirnoće idealna za sportske entuzijaste u veslačkim disciplinama.

Za Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva na toj vodi priprema se turska kajakaška reprezentacija, ali i ekipe iz svih okolnih zemalja.

Osim dva jezera u sklopu nacionalnog spomenika nalaze se i poznati mlinovi stari nekoliko stotina godina. Dio gdje se nalaze mlinice je prirodna granica između dva jezera.

Veliko jezero za kupanje nalazi se na nadmorskoj visini od 425 metara. Dugo je 3.300 metara, a širina mu je oko kilometar, dok je najveća dubina jezera 36 metara. Donje ili malo jezero manje je površine, dugo je oko jedan kilometar i široko oko 430 metara, a najveća dubina jezera je 36 metara.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!