I pored činjenice da Bosna i Hercegovina iz godine u godinu ima manje stanovnika, na biračkom spisku nalazi se sve više birača, što je svakako u skladu sa zakonom, ali ne održava ni približno realno stanje na terenu.

Na jučer održanoj sjednici Serdišnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine zaključila je središnji birački spisak za predstojeće opće izbore, na kojem se nalazi 3.368.666 birača ili 13.237 više nego što ih je bilo na izborima 2018. godine.

“Novi birački spisak za izbore u ovoj godini zvuči kao naučna fantastika i sasvim sigurno ni približno ne odgovara stanju na terenu. BiH u ovom trenutku ima manje od tri milijuna stanovnika, a sam podatak da unatoč masovnim odlascima građana od 2020. godine imamo više birača nego 2018. godine zvuči zapanjujuće”, rekla je za “Nezavisne novine” Tanja Topić, politička analitičarka.

Ona kaže da je SIP radio na prečišćavanju spiskova kada su objavljene cifre od nekoliko tisuća umrlih koji su bili na spisku, ali da očigledno dosadašnji načini čišćenja nisu efikasni.

Za razliku od Topićeve, koja kaže da birački spisak ne odražava pravo stanje na terenu, Vehid Šehić, bivši predsjednik SIP-a, kaže da je birački spisak utvrđen u skladu sa zakonom.

“Svi punoljetni građani BiH imaju pravo na osobnu iskaznicu bez obzira na to da li žive u BiH ili ne i oni automatski ulaze u registar građana. Na biračkom spisku se nalaze stotine tisuća ljudi koji ne žive u BiH, ali imaju aktivno biračko pravo i zbog toga imamo situaciju da u mnogim općinama i gradovima ima više birača nego stanovnika i nitko ne može lišiti građane prava da budu birani ili da biraju”, rekao je Šehić.

On naglašava da se može razmišljati da li oni koji ne žive u BiH treba da glasaju, posebno na lokalnim izborima, ali da prema sada važećem zakonu birački spisak je takav kakav jeste, iako svi znamo da u BiH ne živi toliki broj stanovnika.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!