Zahvaljujući čvrstom stavu Republike Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku BiH se nije pridružila antiruskim sankcijama, izjavio je u intervjuu za rusku novinsku agenciju FAN veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija

Samardžija je naglasio da “vanjsku politiku, po Ustavu, utvrđuje Predsjedništvo BiH, a BiH može funkcionirati samo na principima sporazuma dva entiteta i tri naroda”.

– Sve što nije dogovoreno u Predsjedništvu ne može se smatrati konačnim stavom BiH. To važi i za diplomatsku službu. Veleposlanike imenuje Predsjedništvo BiH, a mi smo u obvezi da vodimo usuglašenu vanjsku politiku. Sve o čemu nisu postignuti dogovori nas ne obvezuje. U konkretnom slučaju, kada su u pitanju veleposlanici iz Republike Srpske, poštujemo preporuke i uputstva srpskog člana Predsjedništva BiH – rekao je Samardžija, prenosi RTRS.

On je napomenuo da bi dogovoreni stav trebala poštovati i slijediti i ministarka vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković.

– Ali, kako ste rekli, izjave ministarke su najčešće u suprotnosti s izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH, odnosno, samovoljno uzurpira ustavne ovlasti Predsjedništva rukovodeći se usko-stranačkim interesima, i tako nastavlja da uništava ionako krajnje nestabilnu državnu zajednicu – istakao je Samardžija.

Samardžija je dodao da je “pritisak Zapada evidentan u svakom smislu, pa i kroz uvođenje pojedinačnih sankcija Dodiku, njegovoj obitelji i najužem okruženju upravo zbog njegovog čvrstog stava o potrebi suradnje s Rusijom i zato što se zalaže za neutralnu poziciju u ovom vojnom sukobu”.

Govoreći o sastanku Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u srpnju 2022. godine, Samardžija je naveo da je srpski član Predsjedništva BiH otišao u Sankt Peterburg pod pritiskom zapadne javnosti.

– U takvim uvjetima nije lako raditi. Ali najvažnije je da je sastanak Dodika i Putina, usprkos svim poteškoćama, otvorio mogućnosti za dalju suradnju i razvoj odnosa. Nadam se da će uskoro doći do još jednog sastanka koji će potvrditi dosljedan razvoj suradnje i dobrih odnosa – izjavio je Samardžija.

Kada je riječ o vanjskotrgovinskoj suradnji Ruske Federacije i BiH, Samardžija je podsjetio da je “Rusija do danas bila jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH”.

– Nadamo se da će tako ostati i u budućnosti. Budući da se BiH nije pridružila sankcijama Rusiji, možemo računati na privilegiran status u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Rusijom. Na primjer, nadamo se da ćemo dobiti plin po veoma povoljnoj cijeni, a to mnogo znači za gospodarstvo i stanovništvo BiH – rekao je Samardžija.

On je naveo da je cijena plina na tržištu već sada dostigla rekordne visine, a u budućnosti će biti hladni dani i zimski period.

– Sarajevo je glavni potrošač plina u BiH i nisam siguran da će neko isključiti plin u stanu samo zato što ne podržava specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini ili ne voli Rusiju – izjavio je Samardžija.

Izvor:Dnevnik.ba

error: Content is protected !!