Kada je svojevremeno FK Velež osvojio Kup BiH, mostarski gradonačelnik Mario Kordić čestitao je ovom mostarskom klubu u roku od pet minuta. Doslovno.

Neovisno o kontekstu, političkoj pozadini i svemu ostalom što dijeli naša društva, kako u Mostaru, tako i u ostatku BiH, Kordić je gradonačelnik Mostara i jednostavno je bilo prirodno i normalno da čestita mostarskoj momčadi za taj, ne baš mali uspjeh, piše portal Bild.ba.

Jednako tako je bio red i da, primjerice, šef Gradskog vijeća Mostara, SDA-ov Salem Marić, čestita Zrinjskom izvrsnu ovogodišnju epizodu u Europi. Iako Plemići sinoć nisu prošli bratislavskog Slovana, Mariću je bio red da čestitku uputi ranije, već kada se Zrinjski plasirao u četvrto pretkolo.

Da se ne lažemo – za nogometno jadnu ligu kakva je BiH – pozamašan je uspjeh da jedan klub dogura do četvrtog pretkola kvalifikacija za Europsku ligu za “sirotinju” što je Konferencijska liga. I već to je vrijedno čestitke. Međutim, Marić istu nije uputio. Niti je (javno) poželio sreću Plemićima sinoć.

Marićeva stranka je SDA. Ista ona stranka koja uporno po zadanoj matrici ponavlja kako su Hrvati ti koji u BiH nešto svojataju, kako su Hrvati prezastupljeni, kako je HDZ UZP stranka, kako Hrvati dijele Bosnu (bez spomena Hercegovine, jer su nju, valjda, sami već podijelili svojim političkim diskursom), kako su Hrvati babaroge…

Pa kako se onda “UZP-ov” gradonačelnik, “ustaša” Kordić, očituje kada je u pitanju Velež, a “branitelj države” Salem Marić se ne sjeti očitovati po pitanju uspjeha Zrinjskog?!

Je li možda problem u onom UZP (uzeo Zrinjski prvenstvo)? Je li problem što Zrinjski u svom imenu sadrži “H”? Je li problem što mostarski Hrvati dominantno navijaju za nj?

Ili je posrijedi nešto drugo? Možda je ipak u pitanju generirana mržnja koju ova stranka konstantno prosipa prema Hrvatima, možda je u pitanju to što upravo u SDA i njihovim satelitskim strankama nitko ne može smisliti niti Hrvate niti bilo što hrvatsko, bila to politika ili najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Također, puno bošnjačkih dužnosnika i javnih osoba se sjetilo čestitati na izvrsnom uspjehu bh. plivačici Lani Pudar. To je lijepo. Djevojka je zaslužila čestitke jer je zadužila cijelu BiH svojim uspjehom. Međutim, svi oni su nekako propustili čestitati Zrinjskom na uspjehu iako je nogomet, planetarno gledano, puno popularniji od plivanja. Naravno, nezahvalno je mjeriti uspjehe u nogometu s uspjehom u individualnom sportu poput plivanja, nemoguće je i krajnje nezahvalno mjeriti skori prolazak Zrinjskog u skupinu s osvajanjem dvije medalje na Europskom prvenstvu, nezahvalno je, a i nemoguće, bez dobrih sportskih analitičara, odrediti što je plodonosnije i vrjednije, što je bolja promocija za cijelu BiH, i tako dalje. Zato to ni nećemo raditi.

Međutim, nemoguće je ne primijetiti kako je u jednom slučaju čestitano i pohvaljeno, adekvatno, baš onako kako treba, a u drugom slučaju je isto propušteno. Kako se taj “propust” dogodio?

Pitanja je mnogo, ali se odgovori, nekako, nameću sami, zaključuje se u redakcijskom osvrtu portala Bidld.ba.

/HMS/

error: Content is protected !!