Na otoku Viru, u Kraken Baru, čiji je vlasnik obitelj 26-godišnjeg ugostitelja Ante Bašića, prodaje se najskuplji burger u Hrvatskoj, po cijeni od čak 1250 kuna. Mladi ugostitelj za Index je otkrio zašto burger toliko košta, kakve su reakcije onih koji su ga probali, ali i koji su mu planovi s najskupljim burgerom na svijetu.

Kraken Bar otvorio se prošle godine, a od početka su željeli imati malo drugačiju ponudu od ostalih na otoku Viru, koji su, kako kaže Bašić, uglavnom usredotočeni na ponudu za masovni turizam. Prvo je osmislio najljući burger, kojeg je, kaže, prodao nekoliko stotina komada, ali ga nitko nije uspio pojesti do kraja, pa su ga maknuli iz ponude.

“Za ovu godinu željeli smo napraviti nešto ekskluzivnije i tako nam je pao na pamet najskuplji burger u Hrvatskoj”, kaže Bašić i dodaje da su reakcije svih koji su ga probali iznimno pozitivne te da nitko dosad nije vratio ni komadić burgera na tanjuru.

Preporučuje svima da burger dožive kao iskustvo, a ne kao fast food

Bašić kaže da su ljudi oduševljeni skupim burgerom, no on bi svima preporučio da to ne doživljavaju kao klasični fast food, već kao iskustvo. Preporučuje onima koji ga jedu da ga presjeku po pola pa da jednu polovicu probaju kao klasični burger, a drugu da dekonstruiraju i probaju kao pet zasebnih jela.

“Imate odležanu govedinu, imate jastoga, imate guščju jetru. Više komponenti je tu kao cjelina, ali ako ga rastavite, onda dobijete nešto što nalikuje na više sljedova u nekom boljem restoranu”, kazao je.

“Vidio sam više jako skupih burgera na svijetu, no svi su optočeni zlatom, dijamantima ili nekim drugim nejestivim materijalima. Što se tiče našeg burgera, tu su samo kuharske vještine i ekstremno skupe i teško dobavljive namirnice”, kaže Bašić i dodaje da na burgeru, za koji mu trebaju oko četiri sata da ga pripremi i koji trebate naručiti dan ranije, nema nikakve zarade.

“Cijena je formirana prije inflacije i globalnih poskupljenja, a tada smo i dali cjenike na printanje. Kad je to došlo, već je bilo kasno za izmjenu cijena. Stvarno nemamo nikakve zarade, pogotovo ako uzmemo u obzir da sve namirnice moraju biti svježe. To nije burger kojeg prodate tri ili četiri komada dnevno”, kaže i dodaje da ih je dosad, u cijeloj sezoni, prodao osam.

“Na svakom burgeru zaradim dvije kune”

Kaže da burger nije osmišljen radi zarade, već radi marketinga te je svoju svrhu već ispunio. No, dodaje da je burger jako velik trošak te da on zapravo ni ne može zaraditi na njemu.

“Ako uzmete normative koji su potrebni za burger i podijelite ih s nabavnom cijenom namirnica te na to dodate porez i davanja, cijena iznosi 1248 kuna. Tako da ja po svakom burgeru zaradim dvije kune. Ljudi zaboravljaju da ja za rep od jastoga koji ide na vrh burgera moram kupiti cijelog jastoga ili da moram kupiti cijelu guščju jetru od koje u njega idu dva odreska.

Ostatak toga se mora baciti jer su to sastojci koji se ne koriste u drugim jelima. Već sam odlučio da će dogodine biti duplo skuplji, ali će sva zarada ići u dobrotvorne svrhe za obitelji teškog imovinskog stanja”, rekao je mladi ugostitelj.

Dogodine radi najskuplji burger na svijetu

Bašić dodaje da mu se čini da, premda se o njegovom burgeru piše već desetak dana, medijska pozornost nije imala previše utjecaja na promet u njegovom restoranu koji je, kako kaže, pun cijelu sezonu. Smatra da bi eventualno u posezoni mogao ciljano doći netko tko je zainteresiran vidjeti restoran koji prodaje najskuplji burger u Hrvatskoj. Osvrnuo se i na negativne komentare po društvenim mrežama.

“Imamo za svakog ponešto. Imamo jela od 30 ili 40 kuna pa do najskupljeg burgera. Isto tako je i s pićem, u rasponu od 10 kuna po čašici do 10 tisuća kuna za bocu. Ljudi imaju percepciju da je nešto skupo jer vide neku veliku cijenu. A treba uzeti u obzir i nabavnu cijenu”, kaže i dodaje da komentare ne čita, već mu je važno isključivo mišljenje njegovih gostiju. Otkrio nam je i planove za iduću sezonu.

“Budući da ove godine imamo najskuplji burger u Hrvatskoj, dogodine planiramo napraviti najskuplji koktel i najskuplji burger, ali na svijetu. Idemo u Guinnessovu knjiga rekorda, to će biti naš pokušaj. Nakrcat ćemo ga svime čime možemo. Na njemu neće biti zarade, ali sam prestiž svjetskog rekordera za jedno malo mjesto poput Vira je i više nego dovoljan”, poručuje Bašić.

Izvor:index.hr