Težina recepta: Zahtjeva više vremena
Isprobajte recept za troslojni kolač od limuna, osvježavajući recept u ljetne dane, koji donosi Slatki svijet.
Sastojci
Prhko tijesto
250 g glatkog brašna
100 g šećera u prahu
75 g hladnog maslaca
prstohvat soli
naribana korica ½ limuna
malo mlijeka
Krema od limuna
600 ml mlijeka
naribana korica i sok od 3 limuna
120 g šećera
4 žutanjka
100 g gustina
Biskvitno tijesto
3 jaja
100 g šećera
naribana korica 1 limuna
140 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
50 g maslaca
Priprema
U veću zdjelu stavite brašno, sol, limunovu koricu, šećer u prahu i na kockice izrezan hladan maslac. Prstima izmrvite maslac u mješavini suhih sastojka. Mlijeka dodajte po potrebi, 7-8 žlica pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto spremite u hladnjak na pola sata, a zatim ga razvaljajte tako da bude malo veće od površine okruglog kalupa za torte (26 cm). Kalup namastite i pobrašnite, a zatim u njega pažljivo prenesite tijesto. Tijestom prekrijte dno i rubove kalupa, do cca 2 cm visine.
Za pripremu kreme naribanu limunovu koricu ubacite u 300 ml mlijeka i kratko ga prokuhajte da poprimi aromu limuna. Zasebno, na pari kuhajte žutanjke koje ste razmutili sa šećerom i limunovim sokom. Smjesu od limunovog soka i žutanjaka kuhajte cca 10 min, dok ne postane svjetla i gusta.
Prokuhano mlijeko procijedite pa pomiješajte s kuhanom kremom od žutanjaka. Gustin razmutite s ostatkom mlijeka (200 ml) pa umiješajte u mješavinu prokuhanog mlijeka i na pari obrađenih žutanjaka. Vratite sve natrag u lonac u kojem ste prokuhali mlijeko i kuhajte kremu dok se ne zgusne, kao puding. Kuhanu kremu izlijte u neku drugu posudu i hladite uz miješanje dok ne postane mlaka. Ako vam se ne da miješati prekrijte vrh kreme prozirnom folijom i ostavit sa strane da se hladi.
Ohlađenu, odnosno mlaku kremu dobro izmiješajte pjenjačom i rasporedite preko pripremljenog prhkog tijesta. Preko kreme izlijte biskvitno tijesto.
Za pripremu biskvitnog tijesta jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom. Zatim dodajte limunovu koricu pa brašno i prašak za pecivo. Sve lijepo izmiješajte tako da uklonite grudice pa na kraju dodajte maslac, otopljen i malo ohlađen.
Kolač pecite 30 minuta na temperaturi od 180 °C. Ako imate pećnicu s ventilacijom bit će dovoljna i temperatura od 170°C. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen. Kolač ostavite u kalupu da se potpuno ohladi. Zatim uklonite obruč kalupa, posipajte kolač šećerom u prahu i poslužite se.
Izvor: narod.hr/Slatki svijet