Dolazak turskog predsjednika Erdogana nešto je manje politički važan za Hrvatsku nego za Tursku. Uskoro će izbori i Erdogan uvijek pokušava pokazati kroz svoje turneje koliko mu je stalo do dijaspore i tako radi poveznicu između bh. i albanske dijaspore koja živi u Turskoj. Pokazuje da drži do kulture, stabilnosti, sigurnosti, ekonomiji i tako skuplja političke bodove, rekao je u HTV-ovoj emisiji U mreži Prvog vanjsko politički analitičar Branimir Vidmarović.

https://radioljubuski.ba/index.php/2022/09/08/turski-predsjednik-erdogan-u-posjetu-hrvatskoj-iz-minute-u-minutu/

– Odnosi Hrvatske i Turske su dobri. Važno je naglasiti da ove dvije zemlje imaju dodirne točke što se tiče regije, a to je BiH, govori politolog i teolog Vedran Obućina te dodaje kako Turska nema puno izravnih prijatelja unutar EU. Turska je u Hrvatskoj vidjela partnera s kojim se može razgovarati, a širenje ekonomskih interesa jedan je od primarnih razloga ovog posjeta.

Vidmarović govori kako se Turska i prije rata u Ukrajini nametnula kao njezin glavni trgovinski partner.

– Nedavno je bilo rečeno kako će Turska surađivati na projektu rekonstrukcije Ukrajine. Turska će graditi mostove, ceste, bolnice škole. U tom je smislu Turska strahovito kompatibilna s EU u smislu pomoći Ukrajini, rekao je.

Za njih je teritorijalni integritet Ukrajine neupitan samo zbog toga što se trgovina u Turskoj odvija u svim smjerovima i ona ne želi ograničavati svoje nacionalne interese.

Obućina govori kako je turski utjecaj najveći u srednjoj Aziji, ali on raste i na Kavkazu, Bliskom istoku, Crnom moru, ali svakako i na Balkanu.

– Turska u stvari malo ulaže u BiH, ali u njoj ima ogroman politički utjecaj. Odnos s cijelom obitelji Izetbegović je snažan, tako da on ima utjecaj u vrhu bošnjačke vlasti, no pitanje je li to cilj ovog trenutnog dolaska, rekao je.

Smatra da će izborni zakon u BiH biti jedna od tema razgovora. Što se tiče toga, Erdogan nije ni za ni protiv, on želi sačuvati status quo, kazao je.

/HMS/

error: Content is protected !!