Prihod namjenske industrije Federacije BiH u prošloj godini iznosio je 358,3 milijuna KM, što je 38 posto više nego u 2020. Donesena je i odluka o plaćama u sarajevskoj tvrtki Zrak.

Iz Vlade FBiH je priopćeno da je na današnjoj sjednici usvojeno izvješće entitetskog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o prošlogodišnjem poslovanju društava namjenske industrije.

Zadužuju se nadzorni odbori i uprave društava Zrak, Binas i Pretis da u najkraćem mogućem roku organiziraju održavanje skupština, sukladno Zakonu o gospodarskim društvima, na kojima će se razmatrati izvješća o poslovanju u prošloj godini.

Zaduženo je resorno ministarstvo da nastavi pratiti i analizirati stanje u namjenskoj industriji te Vladi FBiH predložiti mjere i aktivnosti za realizaciju planova za ovu godinu i postizanje ciljeva u skladu sa strategijom razvoja namjensku industriju i akcijski plan za razdoblje od 2012. do 2022. godine.

U informaciji je navedeno da je ova djelatnost prošle godine ostvarila ukupan prihod od 358.306.798 KM, što je za 38 više nego godinu ranije. Prihodi od izvoza iznosili su 280.802.785 KM, što je povećanje od 51 posto u odnosu na 2020. godinu.

Poduzeća namjenske industrije lani su ostvarila dobit od 25.225.684 KM, što je za 46 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U tim tvrtkama na dan 31. prosinca 2021. bilo je 3.770 zaposlenih, što je povećanje od 0,02 posto.

Entitetska vlada prihvatila je informaciju resornog ministarstva o odobravanju sredstava za prevazilaženje trenutne situacije u poduzeću Zrak. Prema raspoloživim sredstvima na računu Posebnog fonda Razvojne banke FBiH, ovo ministarstvo je zaduženo da za narednu sjednicu Vlade pripremi odluku o izdvajanju 110.000 KM za isplatu plaća zaposlenicima Zrakoplovstva, Priopćeno je iz Vlade FBiH.

Podsjećamo, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić (NiP) prošlog je tjedna pozvao entitetsku vladu da preda ili proda Zrak kantonalnoj vladi, što je, smatra, način rješavanja problema u ovom poduzeću. Sindikat je to podržao, dok je direktor Zraka Nedžad Koldžo izjavio da to nije moguće učiniti.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!