Europska unija pozitivno je ocijenila započete procese Bosne i Hercegovine na deportaciji migranata u zemlje porijekla, kao i sveukupnu suradnju s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine u upravljanju migracijama.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman i zamjenik ravnatelja Službe za vanjske poslove BiH Mirsad Buzar o ovim pitanjima razgovarali su danas u Bruxellesu s dužnosnicima EU.

Tijekom sastanka sa šefom Odjela za BiH i Kosovo Vassilisom Maragosom i šefom Odjela za podršku migracijama u Direktoratu za politiku susjedstva i proširenje (DG NEAR) Franciscom Gazteluom razgovarano je o trenutnoj situaciji u upravljanju migracijama i budućoj suradnji. u ovom području.

Istaknuto je da povratak ilegalnih migranata ostaje prioritet za Bosnu i Hercegovinu, kao i za EU. Uskoro se očekuje da će financijska sredstva EU za ovu namjenu biti operativna kako bi se mogle provoditi i deportacije većih skupina migranata.

Istaknuto je da treba dodatno ojačati Službu za poslove sa strancima BiH, te proširiti kapacitete Imigracionog centra za organizaciju deportacije većih skupina.

Razgovarano je io realizaciji započetih procesa za uspostavu kontaktne točke za suradnju s EUROPOL-om i suradnju s FRONTEX-om.

Sastancima u Bruxellesu nazočili su i predstavnici direkcija EK za unutarnje poslove i humanitarnu pomoć – priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!