Poglavar  Srpske pravoslavne crkve Porfirije, te srpski političari i dužnosnici iz Beograda i Banja Luke održali su velikosrpske govore na otvaranju radova na dijelu autoceste između Beograda i Banje Luke u tolikoj mjeri da je reagiralo čak i američko veleposlanstvo u BiH.

Gradnja autoceste

U vrijeme predizborne kampanje u BiH organizirano je postavljanje temeljnoga kamena na dionici koja povezuje Sremsku Raču u Srbiji i Bijeljinu u BiH.

Na skupu su bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne Crkve Porfirije.

Dodik je Vučića pozdravio s riječima ‘dobrodošli na svoje i među svoje’ i nastavio kako će Srbi jednoga dana biti jedinstveni. “Danas Srbi imaju dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju i nastavit ćemo se boriti za naše jedinstvo”, rekao je Dodik, kako prenosi Dnevnik.hr.

Vučić: ‘Kada je o slobodi riječ, Srbiju i Republiku Srpsku ništa ne može podijeliti’

Vučić je pozvao Srbe da čuvaju ‘mir i slobodu samo pod jednom zastavom’. “Kada je o slobodi riječ, Srbiju i Republiku Srpsku ništa ne može podijeliti”, ustvrdio je Vučić.

Porfirije, koji je, prema izvorima Srpske pravoslavne crkve, “patrijarh srpski, arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački, te administrira (upravlja) Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom do izbora novog mitropolita”, istaknuo je da su granice promjenljiva kategorija.

“Svi znamo da su se kroz povijest granice država mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u povijesti u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati i ubuduće”, rekao je među ostalim.

Reagiralo američko veleposlanstvo

Na Dodikov istup reagiralo je američko veleposlanstvo navodeći na Twitteru kako će SAD snažno odgovoriti na svaku antidaytonsku aktivnost:

“Sva ta bahaćenja gospodina Dodika ne mogu promijeniti temeljnu činjenicu da RS nije država. Ona je jedan od dva entiteta BiH. Njegovo zalaganje za “Samostalnu Srpsku u BiH” ne štiti RS ni njene stanovnike, već se kocka s njihovom budućnošću.”

Pogledajte video

Dio govora patrijarha Porfirija može se pogledati na Tv Bujici. Velimir Bujanec je objavio:

“Pogledajte video: Porfirije u društvu Vučića i Dodika otvoreno govori o promjeni granica!

Što će sada reći fanovi Prvoslava Perića iz tzv. zagrebačkog kružoka?

“Svi dobro znamo da su se kroz povijest granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da se neće mijenjati i ubuduće,” zagrmio je danas s improvizirane pozornice na gradilištu autoceste kod Bijeljine, Prvoslav Porfirije Perić, uz napomenu da je “u povijesti sve relativno”.

O promjeni granica u budućnosti šef svetosavlja progovorio je u društvu srbijanskog predsjednika Ace Vučića i beogradskog poslovođe iz tzv. RS – Milorada Dodika…

Porfirije je upravo SPC označio kao organizaciju koja je jamac mogućih promjena granica u budućnosti: “Gdje god da živi naš narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i koja ga čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim, a to je Srpska pravoslavna crkva!”

Izdašno ih financiramo

Govor ‘pevača’ četničkih pjesama iz Chicaga za dobre poznavatelje prilika unutar srpske crkve – nije ništa novo. Tijekom čitanja patrijarhovih poslanica i raznih ceremonija u hramovima diljem naše države, od ‘sveštenih lica’ nikako da čujemo riječ HRVATSKA, već smišljeno nabrajaju ‘Baniju’ (Banovinu), Liku, Dalmaciju, Kordun itd.

Vrh SPC-a ima se pravo ovako ponašati, ako vlasti Republike Hrvatske to dopuštaju. I još ih izdašno financiraju, a riječ je o milijunskim iznosima…

Nakon Porfirijevog vapaja za promjenom granica u budućnosti, bilo bi zanimljivo čuti što o svemu kažu njegovi fanovi iz tzv. zagrebačkog kružoka, ali i bivša predsjednica KGK ili drug Ivo Josipović koji su se s ‘Njegovim preosveštenstvom’ rado družili, Andrej Plenković koji ga je častio s ‘“Vaša svetosti” baš kao i Zoran Milanović koji ga je iznimno srdačno primao na Pantovčaku… Hrvatski politički slijepci sad će sigurno reći da ovakve stvari treba ignorirati, no, zaboravljaju da guranje glave u pijesak samo još više jača probuđene velikosrpske apetite ‘novokomponovanih’ zagovaratelja ‘srpskog sveta’ – zaključuje Bujanec.

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr

error: Content is protected !!