U posljednja 24 sata zabilježena su 253 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8251. Među njima su 2033 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 229 pacijenata. Preminule su 34 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 344.747 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7503 preminulo, ukupno se oporavilo 328 993 osoba od toga 1589 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 24 039 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 881 294 osobe, od toga 2 944 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 9. svibnja utrošeno je 1,131.607 doza cjepiva. Dosad je 879.312 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 252.295 primilo obje doze.

Masovno cijepljenje

Nastavlja se masovno cijepljenje. Najviše ljudi do sada cijepljeno je u Zagrebu, oko 200 tisuća. Nakon više od tri tjedna broj pacijenata u bolnicama pao je ispod 2 tisuće. Zaključno s 8. svibnja utrošeno je 1.117.709 doza cjepiva. Dosad je 867.621 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 250.088 primilo obje doze.

– S jučerašnjih 357 testiranih, imamo samo šest novooboljelih, što je izvrstan podatak. No morate znati da nedjeljom testiramo manje i to samo određene skupine, one koji idu u bolnice ili ako su u pitanju hitna putovanja. Zadovoljavajuća brojka. Hospitaliziranih je 131. Nažalost imamo troje preminulih, a 19 osoba je na respiratoru – i dalje velik broj osoba. To je upozorenje da je epidemija još u velikom zamahu, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, gostujući u emisiji “Studio 4”.

– U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 130 uzorka i niti jedan nije bio pozitivan. Situacija je povoljna što se tiče brojki, ali znamo da nedjelja nije relevantna. Činjenica je da su brojke u laganom padu, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije. 

Ovoga tjedna trebao bi biti održan prvi testni poslovni domjenak bez zaštitnih maski i održavanja socijalne distance. Koncerti bez epidemioloških mjera ovisit će o tome koliki će postotak građana biti cijepljen, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” te dodaje da bi to možda moglo biti u lipnju. 

Dok je na području Europe epidemiološka slika sve bolja i brojne zemlje ublažavaju mjere, Indija nikako ne uspijeva zaustaviti širenje zaraze. Dnevni broj zaraženih veći je od 400 tisuća, a zbog loše situacije stanje se pogoršava i u susjednim zemljama.

Engleska će od 17. svibnja, zahvaljujući povoljnim podacima o broju novozaraženih i cijepljenih, dodatno ublažiti ograničenja uvedena zbog COVID-19 i, među ostalim, dopustiti okupljanja po domovima, objavila je jučer britanska vlada. 

Nakon što su Španjolci razuzdano proslavili okončanje šest mjeseci dugog lockdowna u nedjelju, ne obazirući se previše na preporuke o nošenju maski ili održavanja distance, čelna španjolska epidemiologinja upozorila je svoje sunarodnjake da je pandemija daleko od kraja.

Francuska će otvoriti terase barova i restorana 19. svibnja, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Olivier Veran, dok se smanjuje broj covid pacijenata na intenzivnim odjelima bolnica.

Norveška bi trebala isključiti cjepiva protiv covida-19 proizvođača AstraZenece i Johnson&Johnsona iz svoga programa cijepljenja zbog rizika od štetnih nuspojava, objavilo je u ponedjeljak vladino povjerenstvo.

Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je isporučena nova pošiljka s nešto više od 43 tisuće doza cjepiva protiv koronavirusa čime bi, nakon višednevnog zastoja, trebalo biti nastavljeno procjepljivanje stanovništva koje u toj zemlji značajno kasni.

Izvješća županijskih Stožera:

U Osječko-baranjskoj županiji je 26 novozaraženih, jedna osoba je preminula

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji je pet novih pozitivnih osoba, jedna osoba je preminula

● Na području Zagrebačke županije zabilježena su 22 nova slučaja koronavirusa

● U Zadarskoj županiji evidentirano je osam novih slučajeva zaraze, četiri osobe su umrle

● U Virovitičko-podravskoj županiji u zadnja 24 sata zabilježeno je sedam novooboljelih

● U Koprivničko-križevačkoj županiji novooboljele su tri osobe

● U Ličko-senjskoj županiji zabilježeno je pet novooboljelih, dvije osobe su preminule

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novooboljelih

● U Međimurskoj županiji evidentirano je pet novooboljelih putem PCR testa i 11 putem brzih AG testova

 U Požeško-slavonskoj županiji je 14 novooboljelih od koronavirusa

● U Istarskoj županiji nema novozaraženih u posljednja 24 sata, umrla je jedna osoba

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji je šest novooboljelih

● U Sisačko-moslavačkoj županiji tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan novozaraženi, dvije osobe umrle

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!