Povodom obilježavanja 32. godišnjice stradanja zapovjednika HOS-a u Bosni i Hercegovini generala Blaža Kraljevića i osmorice dragovoljaca HOS-a iz njegove pratnje: Ivana Granića, Gordana Čuljka, Marija Medića, Vinka Primorca, Osmana Maksića, Šahde Delića, Marka Stjepanovića i Rasima Krasniqia  danas je u organizacije udruge bivših pripadnika i dragovoljaca HOS-a i HSP BiH i HB uz pokroviteljstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine upriličen komemorativni skup u novoizgrađenom Spomen obilježju HOS-u na mjestu tragedije u Kruševu kod Mostara.

Sjećanje na poginule pripadnike HOS-a počelo je svetom misom u prepunoj župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Kruševu koju je predvodio župnik don Marko Šutalo.

Nakon svete mise program je nastavljen komemorativnim skupom u mjestu Varda kraj Kruševa na mjestu pogibije devetorice dragovoljaca HOS-a gdje je ujedno otkriven i novoobnovljeni spomenik.

Program je počeo hrvatskom himnom i minutom šutnje nakon čega su volonteri skinuli prekrivače sa spomenika i uručili ih članovima obitelji poginulih za uspomenu i dugo sjećanje.

Zatim je voditeljica programa pročitala imena svih devetorice poginulih koji su ubijeni na današnji dan prije 32 godine oko 13,30 sati na tom mjestu.

Uslijedila su prigodna obraćanja a nazočnima su se obratili:

U ime Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga i zapovjednik HOS-a za BiH nakon ubojstva Blaža Kraljevića, Stanko Primorac Ćane

Izaslanik ministra i dopredsjednika Vlade RH Tome Medveda i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zlatan Bašić

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić

Domaćin skupa i organizator Zrinko Čuvalo, predsjednik Hrvatske stranke prava BiH i HB

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović

Svi govornici su se osvrnuli na žrtvu generala HOS-a Blaža Kraljevića i osam bojovnika HOS-a i izrazili želju da se nešto takvo nikad više ne ponovi.

U svim govorima je posebno istaknuta odlična suradnja svih razina i nositelja vlasti kada je u pitanju bila izgradnja spomenika. Više puta je naglašeno da u tom dijelu nije bilo nikakvih problema, počev od administrativnih pitanja do završnih radova na spomeniku.

Domaćin skupa i organizator Zrinko Čuvalo, predsjednik Hrvatske stranke prava BiH i HB posebno se zahvalio svima koji su u tom pomogli, od gradskih vlasti u Ljubuškom, gradonačelnika Mostara Maria Kordića, županijskih vlasti u ŽZH I ŽHN, do predsjednika HNS-a Dragana Čovića, ministra Tonija Kraljevića i ministra Lokmića.

Nakon prigodnih govora vijence ispred spomenika su položili i vijence zapalili obitelji poginulih, izaslanstvo HNS-a BiH u kojem su uz predsjednika dr. Dragana Čovića bili Stanko Primorac Ćane i Zrinko Čuvalo, izaslanstvo HSP-a BiH i HB, izaslanstvo u ime Saveza udruga i dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga, izaslanik ministra i dopredsjednika Vlade RH Tome Medveda i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zlatan Bašić, ministar financija u Vladi F BiH i potpredsjednik Vlade Toni Kraljević i ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, pripadnici IX. Bojne HOS-a, predstavnici Vlade ŽZH i Vlade HNŽ, predstavnici grada Ljubuškog, predstavnici drugih gradova i općina, domaćini iz Kruševa, predstavnici više braniteljskih i udruga HOS-a i organizacija HSP-a iz BiH i RH te brojni pojedinci.

Uz molitvu i nekoliko prigodnih riječi, spomenik je blagoslovio župnik župe sv. Ilije proroka u Kruševu don Marko Šutalo, a poginulih bojovnika uz prigodnu molitvu prisjetio se i Glavni imam MIZ u Ljubuškom, efendija Šemso Germić.

Na kraju vrijedi istaći da su Stanko Primorac Ćane i Zrinko Čuvalo, u izjavama za Radio Ljubuški, kao glavnog tvorca idejnog rješenja spomenika istakli pokojnog Mladena Bošnjaka, ratnog povjerenika HSP-a za BiH i bivšeg predsjednika Društva novinara BiH.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!