U subotu 28. rujna, u Gradskoj upravi Ljubuški upriličeno je potpisivanje ugovora za dodjelu sredstava za izgradnju i opremanje objekta Sigurne kuće podružnice Javne ustanove Centra za socijalni rad Ljubuški s ciljem zaštite žrtava nasilja.

U nazočnosti potpredsjednika Vlade FBiH i ministra financija Tonija Kraljevića ugovor su potpisali Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i ravnatelj Centra za socijalni rad Ljubuški Viktor Grbavac. Potpisivanju su nazočili i predsjednik GV Ljubuški Tihomir Kvesić sa članovima gradske uprave.

Projekt Sigurne kuće vrijedan je oko 2.5 milijuna maraka, vrijednost danas potpisanog ugovora iznosi 500.000 KM, Grad Ljubuški je osigurao zemljište, potrebne dozvole i projektnu dokumentaciju, a završetak projekta je planiran do kraja iduće godine.

„Ovo je prvi put da se na razini BiH osniva Sigurna kuća čiji je osnivač Centar za socijalni rad, odnosno Grad Ljubuški, što čini Grad Ljubuški vodećim primjerom kako se na sustavan i kvalitetan način vodi briga o najranjivijim i marginaliziranim skupinama našeg društva, dobili smo podršku od federalnog ministarstva financija i ministra Tonija Kraljevića, ponosni smo na ovakve projekte, postavljeni su visoki standardi, želim Vas pohvaliti, primjer ste na koji način se vodi briga o marginaliziranim skupinama.“ kazao je ovom prilikom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić čestitavši Gradu Ljubuškom.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić u svojoj izjavi iskazao je zahvalnost na podršci nadležnog federalnog ministarstva i ministra financija gosp. Tonija Kraljevića, na čiju inicijativu su i osigurana inicijalna sredstva u federalnom proračunu za osnivanje Sigurne kuće u Ljubuškom istaknuvši:

„Sigurna kuća će biti otvorena za korisnike s područja naše cijele Zapadnohercegovačke županije, a vjerojatno i šire sukladno potrebama. Na inicijativu Centra za socijalni rad pokrenuli smo ovaj projekt koji je sadržajan prilagođen potrebama, na zemljištu koje se nalazi pored postojećeg Crvenog križa i Pučke kuhinje bit će zgrada, prizemlje će se koristiti za potrebe Centra za socijalni rad, a na katovima iznad bi bili osigurani stanovi, odnosno apartmani za smještaj žrtava nasilja. Do kraja iduće godine plan je završetak radova, potom opremanje i početak rada. Pohvalio bih i naglasio kako se nikad ovoliko nije radilo na razini federacije s centrima sa socijalni rad i na ovom polju, prezadovoljni smo sa suradnjom, drago nam je da imamo partnere s kojima ćemo zajedno voditi i zaštititi najranjivije skupine našeg društva.”

„Ovo je snažna poruka svim žrtvama obiteljskog i vršnjačkog nasilja da nisu napušteni, da postoje ustanove koje vode brigu o njima. Porast nasilja u društvu je svakodnevan, kako obiteljskog tako i vršnjačkog, ovo je ujedno i prva Sigurna kuća na području Zapadnohercegovačke županije.“ kazao je Viktor Grbavac ravnatelj prvog Centra za soc. rad u Bosni i Hercegovini koji osniva Sigurnu kuću uz kako je naglasio „veliku podršku i pomoć federalne vlade

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!