Federalni dopremijer i ministar financija Toni Kraljević obratio se na dvodnevnoj konferenciji Dani osiguranja u BiH 2024. koja je jučer počela u Sarajevu, a održava se četvrti put i predstavlja najveći centralni događaj osiguravajuće struke u BiH.

Ministar Kraljević ovom prilikom je istakao kako je Federacija BiH financijski stabilna.

– Federalno ministarstvo financija održava stabilnost, a kada je riječ o sektoru osiguranja, u Vladi Federacije BiH smo svjesni da je to jedna od ključnih poluga financijskog sustava. Osiguranje ima presudnu ulogu u stvaranju sigurnosti, kako za pojedince, tako i za privredne subjekte, cjelokupnu ekonomiju i društvo u cjelini. Također smo svjesni izazova pred kojima se nalazi ova branša. Vrata Ministarstva uvijek su otvorena za razgovor s ciljem da zajedno nadvladamo sve izazove. Između ostalog, riječ je o redefiniranju zakonodavnog okvira, usklađivanju sa EU direktivama, kao i digitalizaciji i razvoju novih tehnologija, te proizvoda na tržištu osiguranja – kazao je ministar Kraljević.

Inače, ova konferencija okupila je više od 200 učesnika iz svijeta osiguranja, predstavnika društava za osiguranje, regulatora, supervizora i drugih pratećih financijskih institucija iz BiH i regije. Organizator je Udruženje društava za osiguranje u FBiH.

Među govornicima su eminentni stručnjaci iz industrije osiguravanja. Njihove prezentacije obuhvatile su širok spektar tema, uključujući nove pristupe u osiguranju rizika, zatim važnost podataka u donošenju poslovnih odluka, kao i utjecaj digitalizacije i umjetne inteligencije na proces osiguranja, razvoj inovativnih proizvoda koji se prilagođavaju potrebama korisnika, te regulativne promjene koje utječu na sektor osiguranja

Ljportal

error: Content is protected !!